Vijesti

STRAVIČNI SNIMCI: TALIBANI BEZ MILOSTI UDARAJU ŽENE KOJE HODAJU ULICAMA

Talibani tvrde da su se promijenili i obećavaju da će žene imati prava u Avganistanu, koji je sad pod njihovom kontrolom.

Talibani - hayat

Međutim, sve je više svjedočenja o njihovom surovom ophođenju prema ženama.

Pošto su došli na talibani preuzeli zemlju, brojni građani manično su se sjurili da pobjegnu i zemlje, a nemile scene kako ljudi padaju sa pretrpanih aviona obišle su svijet.

Tu grupaciju prati glas da su oštri prema ženama, što je potvrdilo i svjedočenje jedne žene koja je istakla da ih “tretiraju gore nego životinje”.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak kako talibani u Kabulu bez milosti udaraju žene dok koračaju ulicom.

U Kabulu žene već danima protestuju, tražeći svoja prava da rade, obrazuju se, da slobodno hodaju ulicama bez muškog pratioca, itd.

Međutim, talibani u pokušaju da uguše te proteste, ne libe se da koriste silu u vidu suzavca, pucanja u vazduh, ali i udaraca.

Hapse novinare

Talibani su danas otvorili vatru kako bi rastjerali anti-pakistanske proteste u Kabulu i uhapsili nekoliko avganistanskih novinara, prenela je avganistanska televizija TOLO.

Protest je počeo ispred pakistanske ambasade u Kabulu protiv, kako demonstranti navode, miješanja Pakistana u pitanja Avganistan, a posebno protiv navodne podrške Islambada najnovijoj ofanzivi talibana koja je prodrla u provinciju Pandžšir i zatim ga osvojila, prenosi AP.

Prema izveštaju televizije Tolo, jedan od uhapšenih novinara je njihov snimatelj Vahid Ahmadi.

Avganistanski novinar koji je bio medju privedenima i koji je kasnije oslobodjen rekao je za AP da su ga talibani kaznili.

Natjerali su me da protrljam nos o zemlju i izvinim se što pratim protest. Novinarstvo u Avganistanu postaje sve teže – rekao je novinar.
Od kada su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, bilo je izvještaja o talibanima koji su tukli i prijetili novinarima. prneosi 2Hayat


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh