Vijesti

Njemačka stavila Srbiju na crvenu listu zbog korone, evo gdje je BiH

Njemačka je ponovo stavila Srbiju na spisak zemalja visokog rizika od zaraze koronavirusom.

njemacka-savezna-vlada-depo,

Na spisak, koji se redovno ažurira svake sedmice u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije su dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestina i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova njemačkim građanima da od 5. septembra izbjegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju. prneosi “Radiosarajevo“.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Njemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

“Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli COVID-19, ili negativni test na koronavirus”, navodi se na sajtu njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Bosna i Hercegovina se još nalazi na “zelenoj listi”.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice EU postepeno su ukinule ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Državljani BiH u Njemačku i ostale zemlje EU mogu ući po poznatim COVID-protokolima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh