Vijesti

Vojni i politički kolaps, aerodrom mora biti otvoren

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o situaciji u Afganistanu i učešću NATO-a u vojnim operacijama, prenosi N1.

vijesti

“Želim da se zahvalim NATO snagama, SAD-u i UK-u jer su odigrali veliku ulogu u osiguravanju aerodroma. Operacije na aerodromu se nastavljaju. Tokom današnjeg sastanka mi je javljeno da koalicioni partneri dodatne avione šalju. Imamo i stalno diplomatsko prisustvo, predstavnici Cornwalla blisko sarađuju da koordiniraju moguću evakuaciju. Mi radimo da izvršimo evakuciju i afganistanskih kolega što je moguće brže. Talibani moraju omogućiti i poštovati siguran odlazaka svih onih koji žele da odu“, kazao je Stoltenberg i dodao:

“Aerodrom i ceste moraju biti otvoreni. Svi muškarci i žene i djeca Afganistana zaslužuju da žive u miru i slobodi. Moramo imati miran prijenos vlasti bez odmazde i osvete”.

“Nije bilo lako okončati vojnu misiju”

Stoltenberg je kazao da nije bilo lako odlučiti o povlačenju vojnika NATO-a.

“Vlada koja ponovo uspostavlja vladu straha se izlaže riziku međunarodne izolacije. SAD su najavile da će se njihove snage povući, svi su se složili da će pratiti njihov odlazak. Nije bilo lako okončati našu vojnu misiju. Suočili smo se sa teškom dilemom; ili da odemo i gledamo talibane kako preuzimaju vlast ili ostanemo i suočimo se sa borbom. Nikad nismo imali namjeru vječno ostati, sa više od 100 hiljada vojnika smo prešli na 10 hiljada, sada smo na nuli“.

Dodao je da trenutno gledamo u “vojni i politički kolaps”.

“Ono što vidimo u proteklih nekoliko sedmica je uz vojni i politički kolaps. Dijelovi Afganistana su se hrabro borili, ali nisu mogli da se odbrane i spase zemlju. Ovaj neuspjeh afganistanskog rukovodstva je doveo do tragedije koju danas gledamo. Istovremeno moramo imati otvoren pogled na angažman NATO-a u Afganistanu, bez obzira na značajno ulaganje i žrtve, ovaj kolaps je bio iznenadan i brz. Puno pouka moramo izvući ali i vidjeti u čemu smo uspjeli. NATO i partneri su u Afganistan ušli nakon 11. septembra da spriječe da ta zemlja bude sigurna zona i utočište za one koji nas napadaju. U protekle dvije decenije nije bilo terorističkih napada. Oni koji sada dolaze na vlast nose odgovornost da osiguraju da međunarodni teroristi tamo ne dođu. Saveznici imaju mogućnost da odgovore na izazove“,pišu Vijesti

“Današnji Afganistan je bitno drugačiji od Afganistana 2001. godine i to što smo uspjeli i to se ne može lako preokrenuti. Svijet će nastaviti pratiti ali moramo podržati miran i siguran Afganistan”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh