Vijesti

Istorijske vrućine u Europi, crveni alarm u Hrvatskoj: “Počinje okrutni toplinski val”

U Europi je danas izmjerena najviša temperatura otkad postoje mjerenja. Zabilježena je u Italiji. Na jugoistoku Sicilije izmjereno je 48.8 Celzijevih stupnjeva. Izmjerio ju je SIAS – agrometeorološki informativni servis Sicilije.

INDEX

Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Siciliji. Dosadašnji rekord držala je Atena, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stupnjeva. Inače, na Siciliji je 20.9.1999. godine zabilježeno 48.5 stupnjeva, no to nikada nije formalno priznato kao rekord.

Današnji rekord Floridije također je još uvijek neslužben. Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije moraju ga provjeriti i odobriti.

U dijelu Sicilije u kojem je izmjerena najviša temperatura posebno su visoke temperature
Floridia i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na vrlo visoke razine, piše Corriere della Serra. Nekoliko desetaka kilometara dalje temperature su 10-12 stupnjeva niže, no temperature su ekstremno visoke i u zaleđu Sardinije.

Naročito na Siciliji, ali i u središnjoj i južnoj Italiji, a djelomično i na sjeveru, na vrlo visoke temperature utječe struja koja stiže iz Sahare.

U četvrtak će 10 talijanskih gradova biti u crvenom po vrućinama, a u petak čak 15. Do 15. kolovoza maksimalne temperature u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi doseći 39-40 stupnjeva u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji, prema prognozama IlMeteo.ita.

“Ovo je samo početak okrutnog toplinskog vala”
Zastrašujući toplinski val širi se sa sjevera Afrike prema jugu Europe, objavio je sinoć na Twitteru škotski meteorolog Scott Duncan. Jučer je tako u glavnom gradu Tunisa izmjerena temperatura od nevjerojatnih 49 stupnjeva Celzijevih, čime je ujedno srušen i povijesni temperaturni rekord.

Prema Meteorološkom zavodu, prijašnja rekordno visoka temperatura u Tunisu je iznosila 46,8 stupnjeva Celzija, a izmjerena je 1982. U utorak su rekordno visoke temperature izmjerene i u sjevernim gradovima Bizertu i Beji. Ovo je samo početak okrutnog toplinskog vala, napisao je meteorolog.

U nekim dijelovima zemlje su visoke temperature izazvale prekid električne struje jer su ljudi korištenjem klima uređaja preopteretili električnu mrežu.Za sutra upaljen crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu
Za sutra je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) zbog toplinskog vala upalio crveni alarm za cijelu hrvatsku obalu.

Sutra će biti sunčano te i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka vrlo je mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak u gorju. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, danju sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu uglavnom od 23 do 28, a najviša između 31 i 36 °C, objavio je DHMZ,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh