Vijesti

U Sudu BiH danas ročište direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću

U Sudu BiH će danas biti održano ročište Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), nakon što je jučer Tužilaštvo BiH zatražilo jednomjesečni pritvor za njega.

n1

Mehmedagić je jučer rano iz pritvorske jedinice MUP-a KS predat u nadležnost Tužilaštva BiH na osnovu čijeg naloga je i uhapšen.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, pritvor za Mehmedagića je zatražen nakon njegovog ispitivanja, a traži se zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

“Osman Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u predmetu”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Mehmedagića su prije dva dana uhapsili policijski službenici MUP-a KS u čijim prostorijama je saslušan i prebačen u pritvorsku jedinicu.Dan poslije je predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje je zatražilo jednomjesečni pritvor,piše N1.

Direktoru OSA-e se na teret stavlja da je krivotvorio diplomu kojom je konkurisao za ovu funkciju koju obavlja, ali i zbog sumnjivih transakcija prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Podsjetimo da su jučer u Sarajevu i Mostaru održani protesti podrške Mehmedagiću na kojima je zatražena ostavka glavne tužiteljice Gordane Tadić, ali i postupajućeg tužioca Olega Čavke.

Mnogi prisutni sa protesta su poručili da je riječ o političkom procesu, predstavu ta javnost te da je Mehmedagić dokazani patriota i paradigma države, te su zatražili njegovo oslobađanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh