Vijesti

Stanišić i Simatović osuđeni za UZP, potvrđeno učešće Srbije u agresiji na BiH

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je nakon obnovljenog postupka prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH i Hrvatskoj.

vijesti

U toku izricanja presude novinarima koji se nalaze u Mehanizmu uručen je sažetak presude prema kojem su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, javlja Detektor.ba.

Stanišić i Simatović optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čijem je čelu bio Slobodan Milošević. Za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid u BiH počinjene u periodu od 1991. do 1995. Milošević je bio optužen kao tadašnji predsjednik Srbije, ali on je, prije kraja suđenja, 2006. godine umro u sudskom pritvoru u Scheveningenu.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji. Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice,pišu Vijesti

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh