Vijesti

SDS i PDP: Dodik u Turskoj potpisao opredijeljenost za NATO

Vijesti.ba su danas ekskluzivno objavile da je u Antaliji na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), usvojena Deklaracija u kojoj se iskazuje podrška EU i NATO integracijama.

vijesti

Deklaracija je usvojena uz glasove članova Predsjedništva BiH, kao i svih ostalih učesnika. Zanimljivo je da je za ovu Deklaraciju glasala i Republika Srbija, koja u dokumentu NATO-a za razliku od Bosne i Hercegovine nije definisana kao aspirant za članstvo u NATO-u, nego se saradnja Srbije sa NATO-om odvija kroz Pojedinačnih partnerski program (IPP).

Na činjenicu da je za Deklaraciju glasao i Milorad Dodik reagirali su predsjednici PDP-a i SDS-a, Branislav Boranović i Mirko Šarović.

„Milorad Dodik, nažalost, svakog mjeseca potvrđuje da utabanim stazama ide ka NATO savezu, iako za to nema saglasnost institucija, niti građana Republike Srpske. Tako je danas na samitu u turskoj Antaliji stavio potpis na Dekaraciju u kojoj se iskazuje podrška EU i NATO integracijama, pogazivši još jednom odluke Narodne skupštine Republike Srpske, u kojoj je jasno naznačeno da Srpska zagovara vojnu neutralnost, a ne svrstavanje u vojne saveze“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On dodaje da u dokumentu koji je potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH stoji da “Evropska i evroatlanska integracija, utemeljena na trenutnim obavezama i težnjama pojedinih učesika SEECP-a, presudna je za stabilnost i prosperitet regije”, čime je, kako kaže Borenović, nastavio lažnu politiku odbrane interesa Srpske i praksu da jedno priča građanima u Srpskoj, a drugo radi čim ga okruže stranci.

„Tako je i bilo nedavno, kada su američki, NATO, vojnici, zahvaljujući opet Dodikovom potpisu ‘odlučno’ vježbali na Manjači kraj Banjaluke, nakon što je u Brisel poslao ANP, odnosno Program reformi kojim je trasiran put ka svjeveroalatanskom savezu“, ističe.

Borenović kaže da je Dodik sve češće u Turskoj, gdje sa ”merhaba” već uvježbano pozdravlja „askere”, a više ga na „pravu stranu” ne mora niko ni da okreće, jer je on odavno zalutao.

„Izlazna vrata iz štetne politike koju vodi radi ostanka na vlasti će mu uskoro pokazati srpski narod, koji ne prašta izdaju i ne voli prevrtljivce“, zaključuje Borenović.

“Dodikova odluka da potpiše Deklaraciju za NATO i EU integracije je direktno suprotna stavovima Narodne Skupštine Republike Srpske, na kojima je upravo on, ne tako davno, samo pravio predstavu za glasače”, napisao je na Facebooku Mirko Šarović kao komentar na vijest da je u Turskoj Milorad Dodik potpisao Deklaraciju SEECP-a koja govori o integraciji u NATO.

“Znali smo to i tada, kao što je znala i cijela javnost, a sada je ulogu lošeg glumca i lažnog potvrde samo potvrdio” – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

“Potpisivanjem opredjeljenosti za NATO Dodik je još jednom pokazao da pod njegovim vođstvom Republika Srpska i BiH čvrsto gaze putem članstva u NATO. Od osobe koja je navodno izričito bila protiv NATO integracija a na čemu je godinama kupio političke poene, sada imamo glavnog aktera i promotera NATO puta i zahvaljujući njemu mi smo trenutno u završnoj fazi ulaska u NATO savez, što je Brisel nedavno i zvanično potvrdio” -zaključio je Šarović,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh