Vijesti

Vaš uspijeh zavisi samo od vas – Niste krivi ali ste odgovorni za ono što vam se dešava u životu

“Sam sam kriv za sve”, “Sve je moja krivica”, “Tako mi i treba, zaslužio sam” su samo neke od fraza koje je svako od nas bar jednom koristio i kojima smo kažnjavali sebe i više nego što je potrebno.

Sreća - Zadovoljna.dnevnik.hr

Riječi koje koristimo imaju direktan uticaj na naš način razumijevanja života. Mnogi od nas nisu svjesni koliko neke riječi i način razmišljanja imaju uticaj na naš život. Svi smo se mi nekad našli u situaciji gdje nam se nije sviđalo nečije ponašanje, način na koji riješavamo neke situacije ili način na koji nas nečije riječi mogu povrijediti.

Ponekad smo bili previše strogi prema sebi pa smo bili veoma kritični i osuđicali sami sebe. Iako su mnogi ti događaju sada dio naše prošlosti i nemaju nikakav uticaj na našu sadašnjost, osjećamo se krivima i mučimo sami sebe.

Trebali bi shvatiti da kada kažemo “Sam sam kriv za sve” da su te riječi pune nagativnih konotacija koje sprječavaju naš mozak da realno rasuđuje. One takođe blokiraju našu sposobnost reagovanja i sprječavaju nas da se suočimo sa situacijom na pozitivan način, te nas navode da povjerujemo da zaslužujemo sve negativne stvari koje nam se dešavaju.

Ono što bi trebali uraditi je početi shvatati da smo svi mi odgovorni, a ne krivi za ono što nam se dešava u životu. Ovaj postupak ima pozitivan uticaj i daje nam mogućnost da kontrolišemo svaku situaciju. Kada razmišljamo na ovaj način imamo mogućnost da djelujemo, pokušamo riješiti situaciju, mijenjamo i poboljšavamo neke situacije.

Ako odlučimo da svaku situaciju prepustimo sreći i sudbini više nećemo biti odgovorni za svoj život. Postavićemo se u situaciju u kojoj svaku svoju radost i svaku svoju patnju pripisujemo čistoj slučajnosti. Pokretanjem takvog načina razmišljanja postajemo pasivni posmatrač koji je lišen ličnog poštovanja i samopouzdanja.

Naš život i naši uspjesi su u našim rukama. Kada počenemo razmišljati na ovaj način, naša iskustva, pozitivna ili negativna, prestaju izmicati našoj kontroli. Prestanite kažnjavati sami sebe, prestanite stalno da se kritikujete i osjećate krivima.

Prestanite gubiti vrijeme razmišljajući da zaslužujete sve što vam se dešava. Volite i poštujte sebe. Budite odgovorni za svoj život kako ne biste ugrozili svoje samopoštovanje. Samo na taj način možete pokrenuti ono što želite, postići napredak i promijeniti ono što želite,piše Infpult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh