Vijesti

Sarajevo: Međunarodni dan bijelog štapa obilježen uz promociju taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu

Problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu nije prisutan samo kod nas u BiH već i u svijetu, rekla je autorica slikovnice Ljuljeta Kurbašić

U prostorijama Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu danas je na simboličan način obilježen Međunarodni dan bijelog štapa, promocijom taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu “Pogodi životinju” autorice Ljuljete Kurbašić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Slike su prisutne u knjigama, slikovnicama, na televiziji, reklamnim plakatima koji se nalaze posvuda, na različitim ambalažama i slično. Mnoštvo informacija prima se putem slika koje svakako utiču na spoznaju svijeta koji nas okružuje.

Slijepo dijete nema priliku na taj način spoznavati svijet zbog nedostatka vizualne informacije. Ipak, ono je svjesno postojanja tih slika kao pojma koji se spominje i s kojim se stalno susreće. Uzimajući pretpostavke inkluzije i nastojanja da omogući cjelovit odgoj i obrazovanje svoj djeci, nužno je slijepom djetetu omogućiti doživljaj slike kao medija.

“Taktilna slika za slijepo dijete ima višestruku korist. Inovativne su, profesionalne, stručne, te su po prvi put napravljene u BiH. Problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu nije prisutan samo kod nas u BiH već i u svijetu. Cilj je probuditi svijest o važnosti, neophodnosti i potrebi izrade ovih vrsta slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu posebno za predškolce i niže razrede, da ova populacija ne bi bila zakinuta sa ovom vrstom knjiga u ranom razvoju u odnosu na ostalu djecu koja nemaju oštećenje vida i imaju knjige sa puno živopisnih i atraktivnih slika koje ih potiču na početno čitanje i samostalno učenje na zabavan način. Kompleksnost i skupa izrada ovih knjiga u obrazovnom procesu ne bi trebalo biti opravdanje da ih nema za slijepu i slabovidnu djecu“, istakla je autorica taktilne slikovnice “Pogodi životinju” Kurbašić.

Azur Kuduzović, direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu je govorio o samoj važnosti upotrebe bijelog štapa.

“Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 1964. godine i pored svoje karakteristike da je simbol slijepih osoba on je istovremeno i njihovo pomagalo. Samostalnošću i neovisnošću koju slijepim osobama daje bijeli štap oni postaju samostalne osobe. Da bi sam bijeli štap bio svrsishodan slijepa osoba mora imati dobro razvijena ostala čula. Jedno od bitnih čula je i čulo dodira koje praktično postaje zamjena za vid. Ova slikovnica će svakako pomoći našim učenicima da što bolje razviju svoju taktilnu percepciju i da sutra budu što spremniji za život“, naglasio je Kuduzović.

Dodijeljena je i donacija slikovnica Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH i Edukacionom rehabilitacionom fakultetu, Odsjek – Oštećenje vida, Tuzla. Program je bio obogaćen zabavnim dijelom u kojem su učestvovali učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu. Pripremili su nekoliko tačaka, te oduševili sve prisutne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh