Vijesti

Obrtnici Mostara traže pomoć Grada ili ostavke

Simbolično, ispred Gradske vijećnice predstavnici Udruženja obrtnika Mostara od gradskih vlasti zatražili su oslobađanje plaćanja zakupa prostora i komunalnih naknada do kraja tekuće godine, nakon što su prema riječima predsjednika Elvisa Redžića imali bezuspješne sastanke sa načelnicom
Odjela za privredu pri Gradskoj upravi, Ivanom Marić. Od gradonačelnika Ljube Bešlića koji se nije
udostojio ni komentarisati ovaj problem, zatražili su ostavku.

Javni sektor ovakvim stanjem nije zakinut ni za marku, dok je realni desetkovan. Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike, jer nismo u stanju sve iznijeti sami. Pozivamo i Vladu HNK da uplati obećane plate i sa tom praksom nastavi do Nove godine.
Vladu Federacije BiH pozivamo da nastavi uplaćivati doprinose za radnike. Nadam se da će u javnom sektoru shvatiti naše probleme i da neće doći do rata javnog i realnog sektora, rekao je Redžić.
Obrtnici u Starom gradu su pošteđeni plaćanja naknada za komunalnu taksu i najamnina za prostore od strane Grada za dva mjeseca, dok je federalna vlast, dodaje, uplatila doprinose za radnike za tri mjeseca. Obećana sredstva za plate od strane Vlade HNK nisu izmirena. Vlasnici u prostorima Islamske zajednice dobijaju redovno zahtjeve kirije – kao da se ustvari ništa ne dešava.
Islamska zajednica će se, najavili su, očitovati shodno odlukama Grada. Srpska pravoslavna crkva koja je također vlasnica dijela prostora je prepolovila kirije.
– Obratit ćemo se i višim nivoima vlasti. Ni Turistička zajednica nije uradila ništa, konstatovao je Redžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh