Vijesti

U RS-u dva smrtna slučaja, još 45 osoba pozitivno

U RS-u od danas je obavezno nositi maske na otvorenom kada nije moguće držati distancu, odnosno i u baštama ugostiteljskih objekata osim u vrijeme konzumacije hrane i pića

Na području Republike Srpske u protekla 24 časa testirano je 270 osoba i kod 45 osoba utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus, a preminule su dvije osobe starije životne dobi iz Šekovića i Ljubinja, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, danas je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da su građani u Republici Srpskoj od danas, osim u zatvorenim prostorima, obavezni nositi maske i na otvorenom u situaciji gdje ne mogu da drže distancu od dva metra.

Prema njegovim riječima, Institut je pripremio i objavio preporuke za nošenje maski na otvorenom, a da oni kojima je potrebno dodatno pojašnjenje mogu da se obrate Institutu.

Prema preporukama, potrebno je nositi maske na otvorenom u baštama ugostiteljskih objekata, dijelovima trgovačkih objekata i trgovačkih radnji lociranih na otvorenom, redovima ispred radnji, banaka i ustanova, na bilo kakvim organizovanim okupljanjima kao što su proslave, koncerti, sahrane, svadbe, na autobuskim stajalištima i pijacama.

Zeljković je rekao da kada su u pitanju bašte ugostiteljskih objekata ova mjera odnosi se prvenstveno na zaštitu osoba koje sjede za istim stolom obzirom da ne mogu držati distancu. Predviđeno je da se maske nose prilikom sjedenja osim u vremenu konzumacije hrane i pića.

“Svjesni smo da i građani imaju otpor pri nošenju maski, ali razne studije pokazuju značaj nošenja za sprečavanje širenja ovakvih virusa”, kazao je Zeljković.

Naglasio je da je osim nošenja maski izuzetno važno i da se maske nose na pravilan način, da se pravilno odlažu kao i da je jako bitna lična higijena nakon i prije stavljanja maske.

“Najveća je odgovornost na svakom pojedincu”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, nema mjesta panici, samo mjesta pojačanom oprezu.

Jelena Đaković – Dević, epidemiolog u Institutu, rekla je da je ukupno u RS-u utvrđena pozitivnost kod 3.764 osoba, a da se oporavilo oko 50 odsto zaraženih, dok je preminulo 149 osoba.

Među novooboljelim najviše slučajeva registrovano je u Banjaluci, Zvorniku i Foči.

“Ocjena je da je epidemiološka situacije nepovoljna, a u bolničkom sektoru nepromjenjeno je stanje u smislu oscilacija na dnevnom nivou. Vidjećemo šta će donijeti ova sedmica”, kazala je Dević.

Podsjetila je da je Svjetska zdravstvena organizacija identifikovala mjesta na kojima lakše dolazi do zaraze, a to su mjesta na kojima je prevelika gužva, odnosno prevelik broj ljudi na jednom mjestu gdje je teško držati distancu, zatvorena zagušljiva mjesta koja su slabo ventilisana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh