Vijesti

Organizovan povratak: Avion Turkish Airlinesa s turskim državljanima poletio iz Sarajeva

Turski ambasador Koc je kazao da su nadležne turske i bosanskohercegovačke vlasti izdale odobrenje za specijalni let kojim se iz BiH u Tursku vraća 75 turskih državljana

Avion Turkish Airlinesa poletio je danas popodne iz Sarajeva sa turskim državljanima koje specijalnim letom prevozi u tu zemlju povodom mjeseca ramazana i predstojećih bajramskih praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispraćaju turskih državljana na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc.

Ambasador Koc je podsjetio da su međunarodni letovi obustavljeni zbog pandemije COVID-19 i da je posljednji let iz Sarajeva bio 27. marta.

On je kazao da su nadležne turske i bosanskohercegovačke vlasti izdale odobrenje za ovaj specijalni let kojim se iz BiH u Tursku vraća oko 75 turskih državljana te je izrazio nadu da će pandemija što prije biti okončana.

Jedan od putnika Caner Albayrak je kazao da je već sedam godina školuje u BiH i da se vraća u svoju domovinu.

“Završio sam psihologiju. Nisam želio da mi povratak ovakav bude, ali zbog koronavirusa se ranije vraćam. Zahvalni smo našoj državi. Nije nas ostavila same“, poručio je Albayrak.

Ističući da u proteklih 45 dana bez velike potrebe nije izlazio iz kuće, Albayrak je kazao da je sretan što se vraća u Tursku.

Gokhan Ivgen je kazao da je studirao u Mostaru i da je proteklih skoro mjesec i pol proveo u karantinu.

“Čim sam čuo za ovaj let počeo sam se raspitivati. Zdravstveni uvjeti u Turskoj su znatno bolji od ovih ovdje“, kazao je Ivgen.

Avion Turskih Airlinesa će prije leta za Ankaru sletjeti i na aerodrom u Zagrebu kako bi u glavni grad Turske povezao i turske državljane iz Hrvatske i Slovenije.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je 15. aprila saopćio da će po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana biti organizirani letovi i karantin za sve turske državljane koji se iz inozemstva žele vratiti u tu zemlju.

Cavusoglu je najavio da će iz 70 zemlja u Tursku biti vraćeno 25.000 turskih državljana koji su izrazili želju za to.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, odobrilo privremeno otvaranje međunarodnog graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Sarajevo radi povratka bh. državljana iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu i turskih državljana iz BiH u Tursku,piše AA


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh