Svaštara

SVI OVAKO KUHAJU RIŽU, A NE ZNAJU DA TAKO MOGU DOBITI RAK: Odmah prestanite dok nije kasno, OVO JE PRAVI NAČIN!

Istraživanja su pokazala kako riža sadrži arsen, a zavisno od njegove koncetracije on može biti jako štetan po organizam.

No image - Haber.ba

Mnogi rižu kihaju na ovaj način, a ne znaju kako to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.

Da li i vi kuhate rižu tako što ju držite u šerpi sve dok voda ne ispari?

Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospjeva i do riže. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju, piše “Telegraf.rs“.

Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuhanja riže.
U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja riže. Na jednu čašu riže dodao je dvije čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio rižu u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način:

– ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći
– ispirite je sve dok voda ne postane bistra
– dobro ocijedite rižu
– rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
– ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha
– rižu miješajte viljuškom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh