Tenis

Potpiši ili ne dolazi: Wimbledon od Medvjedeva očekuje pisani dokaz da ne podupire Putina

Ujedinjeno Kraljevstvo od ruskih i bjeloruskih tenisača očekuje dokaz neutralnosti

Wimbledon - Fokus

Drugi igrač svijeta nalazi se u problemima, na terenu i izvan njega. Daniil Medvjedev izgubio je danas u četvrtfinalu ATP turnira u Miamiju od Huberta Hurkacza, a sada se zakomplicirao i njegov nastup na Wimbledonu.

Naime, britanski ministar sporta Nigel Huddleston još jednom je ponovio kako će na trećem Grand Slamu sezone moći nastupati samo oni ruski i bjeloruski tenisači koji nastupaju kao neutralni sportaši i ne podržavaju poteze svojih vlada, pogotovo što se tiče vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski i bjeloruski tenisači, za razliku od svojih sunarodnjaka u brojnim drugim sportovima, mogu se i dalje natjecati na ATP i WTA turnirima, ali pod neutralnom zastavom. Huddleston je otišao korak dalje i zatražio pismene potvrde.

“Želimo dobiti pismene garancije kako ne primaju novac od Vladimira Putina, Rusije ili Bjelorusije i da neće davati izjave podrške svojim zemljama. Ako su zaista neutralni sportaši, želimo dokaze da nemaju veze s Putinom”, rekao je Huddleston.

Osim na Medvjedeva, ova odluka odnosit će se i na Andreja Rubljeva, Karena Hačanova, Arinu Sabaljenku, Anastaziju Pavljučenkovu i ostale ruske i bjeloruske vrhunske tenisače i tenisačice, prenosi telesport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh