Tenis

TENISKI SVIJET U SUZAMA: PREMINUO LEGENDARNI MANUEL SANTANA, JEDAN OD NAJBOLJIH ŠPANSKIH TENISERA SVIH VREMENA

Jedan od najboljih španskih tenisera svih vremena, Manuel Manolo Santana, preminuo je u 83. godini.

Manuel Manolo Santana - Hayat

Santana, koji je bio teniser broj jedan 1966. godine, u blistavoj karijeri osvojio je četiri Grand Slam titule. Dva puta je bio najbolji na Roland Garrosu, 1961. i 1964. godine, Wimbledon je osvojio 1966, a US Open godinu dana ranije.

U 2020. ITF ga je nagradio opriznanjem “Philippe Chatrier” za doprinos teniskom sportu na i van terena.

Legendarni Santana je bio zaštitni znak španskog tenisa, bio je u dva navrata i selektor Davis kup tima “armade”, kao i dugogodišnji promoter i jedan od ključnih ljudi Mastersa u Madridu, na kojem je bio počasni predsjednik. prneosi “Hayat“.

Proslavio se i 1968. godine kada je osvojio zlato na Olimpijskim igrama, kada tenis još nije bio zvaničan sport na najvećem sportskom takmičenju.

Santana je godinama unazad vodio bitku sa Parkinsonovom bolešću i živio je u Marbelli.

Od njega se na Twitteru oprostio i nasljednik Rafael Nadal.

Upravo sam čuo tužne vijesti da je preminuo veliki Manolo Santana. Mnogo puta sam rekao: Hvala za sve što si uradio za našu zemlju. Uvijek si bio i ostao prijatelj blizak svima. Svima ćeš nedostajati, pamtit ćemo te kao jedinstvenog. Saučešće porodici i šaljem im podršku u ovim teškim trenucima. Nikada te nećemo zaboraviti – napisao je Nadal u oproštajnoj poruci na Twitteru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh