Ostali sportovi

UFC dobio novog prvaka srednje kategorije: Pereira nokautom okončao Adesanjinu vladavinu

Brazilac se domogao pojasa u tek osmoj profesionalnoj MMA borbi

Aleks Pereira (Alex Pereira) novi je prvak UFC-ove srednje kategorije.

Brazilac (7-1) je u glavnoj borbi UFC 281 priredbe u Madison Square Gardenu veličanstvenim preokretom i prekidom u petoj rundi pobijedio Izraela Adesanju (Israel Adesanya – 23-2).

“Izi” je u toj borbi pokušao šesti put odbraniti naslov i bio je na dobrom putu sve do posljednje runde.

Vidjeli smo izuzetnu borbu do pete runde, ali je bilo jasno da je Adesanja u boljoj poziciji i da vodi na sudijskim “karticama”. Pereira je, uprkos znatno manjem MMA iskustvu, bio konkurentan i opasan. U finišu prve runde Adesanja je bio blizu pobjede, poslije jedne kombinacije je uzdrmao rivala, ali je kraj runde spasio Brazilca.

U trećoj rundi Adesanja je došao do rušenja i u parteru je dominirao i skoro potpuno iscrpio energiju rivala. Ipak, u petoj rundi Pereira je krenuo na sve ili ništa znajući da će izgubiti ako borba dođe do sudijske odluke, a put pobjedi utro je jedan ubojiti lijevi krošej. Posle toga je usledila silovita kombinacija Brazilca od koje Adesanja nije mogao da se odbrani i sudija Mark Godard (Marc Goddard) bio je prinuđen da prekine borbu.

Nevjerovatno zvuči činjenica da se Pereira domogao UFC pojasa u tek osmoj profesionalnoj MMA borbi, a petoj otkad je 2020. godine ozbiljno počeo da se bavi ovim sportom. Sada ima skor 7-1 u profesionalnim borbama, 4-0 otkad je u novembru 2021. godine debitovao u elitnoj promociji UFC.

Bila je to treća borba dvojice rivala, ali tek prva po pravilima mješovitih borilačkih vještina. Prethodna dva puta sastajali su se u kik-boks mečevima, a oba puta je slavio “Poatan” (Kamena šaka). Borac iz Sao Paula je 2016. pobijedio jednoglasnom odlukom sudija, a 2017. je lijevim krošeom nokautirao Adesanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh