Ostali sportovi

SKANDAL U KOREJI: Poslije jedne, krenule i druge optužbe za silovanje sportiskinja

Grupa pod imenom “Solidarnost za mlade klizačice” održala je konferenciju.

No image - Haber.ba

Poslije izjave dvostruke olimpijske šampionke Južne Koreje klizačica Šim Suk-Hi da ju je trener u više navrata silovao, sve više južnokorejskih sportistkinja iznijelo je slične optužbe. Sportiskinje koje se bave džudom, tekvondom i hrvanjem optužile su svoje trenere da su ih se*sualno zlostavljali, prenosi “AP”. Članovi tima Južne Koreje koji su osvojili srebrnu medalju u karlingu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu takođe su optužile svoje bivše trenere, piše “Tanjug”.

Grupa pod imenom “Solidarnost za mlade klizačice” održala je konferenciju za štampu na kojoj su saopštili da je najmanje pet mladih klizačica se*sualno zlostavljano od svojih trenera. Imena nisu željeli da objave, kako kažu, zbog privatnosti, prenosi “AP”.

Južnokorejska poslanica Son Hje-Von, koja je prisustvovala konferenciji, izjavila je da je jednu od žrtava u više navrata zlostavljao trener dok je kao tinejdžerka pohađala Nacionalni sportski univerzitet, poznat po mnogim olimpijskim sportistima. Poslanica je zatražila istragu Džeona Mjenga-Gjua, trenera koji se smatra “kumom” južnokorejskog klizanja na ledu.

Bilo je mnogo zlostavljanja na klizačkoj sceni, ali su prijestupnici u mnogim slučajevima prošli nekažnjeno – rekla je Son.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh