Košarka

Normalizuje se život u Kini: Nastavak košarkaške lige već idućeg mjeseca

Tamo gdje je sve počelo život se, čini se, vraća u normalu ili joj se barem približava. Kina, zemlja iz koje je potekao korona virus, uskoro nastavlja s takmičenjem u košarkaškoj ligi.

Kineska CBA liga - Twitter

Strani košarkaši počeli su se vraćati u Kinu, pa tako i bivše NBA zvijezde koje tradicionalno nastavljaju karijeru u CBA ligi nakon što shvate da ih u NBA-u više niko ne želi.

Među njima je i Jeremy Lin, nekadašnja NBA senzacija, igrač koji je uz potpune opskurnosti 2012. postao superzvijezda zahvaljujući nizu od 12 utakmica u kojima je u dresu New York Knicksa imao prosjek od 22,5 koševa i 8,7 asistencija, a koje su mu priskrbile nadimak Linsanity, piše “Index“.

Prošlu je sezonu završio u Toronto Raptorsima i postao prvi košarkaš azijskog porijekla s NBA naslovom iako je u cijelom play-offu na parketu proveo samo 27 minuta. No nakon toga nitko u NBA ligi više nije vjerovao da u njoj još ima mjesta za njega, kritizirajući ponajviše njegovu nedovoljnu pokretljivost za poziciju razigravača.

Tako je 31-godišnjak rođen u Kaliforniji, a podrijetlom s Tajvana, prošlog ljeta potpisao za Beijing Duckse, u kojima je imao sjajnu sezonu s prosjecima od 24,2 koša, 5,8 skokova i 5,8 asistencija. Jučer se vratio u Kinu iz SAD te će iduće dvije sedmice provesti u karantinu, kao i svi koji se vraćaju na nastavak lige.

“Sigurno sam sletio u Peking da završim CBA sezonu”, napisao je Lin na Instagramu uz napomenu koliko je zabrinut zbog situacije u SAD-u koji je napustio, ali onda je i poslao poruku nade.

“Košarka nikad nije bila važnija. Svijet sada treba košarku više nego ikad. Još se sjećam svojih najtežih trenutaka dok sam bio povrijeđen, koliko ste bili uz mene. Nadam se da ću sad vratiti uslugu”, poručio je Lin navijačima.

Osim njega, u Kinu su se već vratile druge bivše NBA zvijezde poput Tya Lawsona, Donatasa Motiejunasa ili Sonnyja Weemsa, uskoro se vraća i Lance Stephenson, a s najvećim se problemom susreće centar Hamed Haddadi koji kod kuće u Iranu još ne smije iz karantina.

CBA liga je prekinula takmičenje krajem januara, a nastavit će se narednog mjeseca, tačnije 15. aprila, u ograničenom obliku. Svih 20 ekipa, javlja ESPN, trebale bi igrati u jednom ili dva grada, bez gledalaca, a ostatak regularne sezone prije paly-offa bit će skraćen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh