Fudbal

Kako će novi ugovor Lionela Messija promijeniti način na koji se plaćaju najbolji svjetski sportaši

20 miliona dolara zajamčenog godišnjeg prihoda ne izgleda puno u usporedbi s 1,6 milijardi dolara koje je odbio od Saudi Pro lige – sve dok ne pogledate ukupnu strukturu naknade.

Lionel Messi - MLS

Kako će novi ugovor Lionela Messija promijeniti način na koji se plaćaju najbolji svjetski sportaši
20 milijuna dolara zajamčenog godišnjeg prihoda ne izgleda puno u usporedbi s 1,6 milijardi dolara koje je odbio od Saudi Pro lige – sve dok ne pogledate ukupnu strukturu naknade, piše financa.ba.

Lionel Messi počinje svoju prvu cijelu sezonu u Major League Socceru. Messi, već globalna nogometna ikona, postao je kult i u Americi kada je potpisao za Miami prošlog ljeta. Od tada se i tamo, gdje se god okrenete, mogu vidjeti Messijevi dresovi.

Ali to nije Baader-Meinhofov fenomen. Dresovi su uistinu posvuda. Magazin Vogue čak ga je uvrstio među 15 modnih artikala koji su definirali 2023. godinu.

Osvrnimo se na ugovor bez presedana koji ga je doveo u SAD i kako bi mogao zauvijek promijeniti način na koji se pregovara o ugovorima superzvijezda.
Dolazak u Ameriku

U svibnju 2023. Cristiano Ronaldo—koji se dugo smatrao Messijevim najvećim rivalom—potpisao je ugovor o prelasku u saudijsku Pro ligu, gdje je unovčio ugovor s Al Nassrom vrijedan 200 milijuna dolara godišnje. Druge svjetske superzvijezde Neymar i Karim Benzema također su se pridružili saudijskoj ligi s ugovorima vrijednim više od 100 milijuna dolara godišnje.

Liga je ponudila Messiju više od ta tri ugovora zajedno – prijavljeni trogodišnji ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara. Što je više od 500 milijuna dolara godišnje.

Messi je to odbio, odlučivši se umjesto toga pridružiti Inter Miamiju uz ugovor koji bi mu plaćao samo 20,4 milijuna dolara godišnje.

Da biste razumjeli zašto, morate pogledati dalje od plaće.

Dogovor bez presedana

Sve u svemu, Messijev ugovor je navodno vrijedan 150 milijuna dolara za dvije i pol godine. To uključuje nešto što se rijetko viđa u američkom sportu: budući vlasnički udio u timu. Ova opcija, koju može iskoristiti nakon isteka ugovora, omogućit će Messiju da zauvijek prikuplja tekuće dividende iz svog vlasničkog udjela. Što je imovina koja se može prenositi generacijama.

I tu nije kraj. Messijeva ukupna naknada odražava ga više kao strateškog partnera nego igrača ili zaposlenika. Zbog svog globalnog statusa i njegove sposobnosti da podigne profil i profitabilnost pojedinačnog kluba – a u ovom slučaju cijele lige – Messi je također pregovarao o sporazumima o podjeli dobiti s ključnim MLS partnerima Appleom i Adidasom.

Godine 2022. Apple je potpisao 10-godišnji ugovor vrijedan 2,5 milijardi dolara za prava prijenosa MLS-a. Kao dio svog ugovora s Appleom, Messi dobiva udio u prihodu od novih pretplatnika na MLS Season Pass, koji se nalazi na Apple TV-u. Njegov dolazak u Miami imao je trenutačni utjecaj. Apple TV+ primio je više od 110.000 MLS Season Pass registracija na dan Messijevog debija u Miamiju. Što je povećanje od 1690% u odnosu na prethodni dan. Zabilježio je dodatnih 65.000 kada je Messi odigrao svoju drugu utakmicu i zabio dva gola u prvih 30 minuta.

Drugo ključno partnerstvo je s Adidasom. Godine 2023. Adidas je potpisao šestogodišnji ugovor vrijedan 830 milijuna dolara koji produljuje njegovo partnerstvo s MLS-om do 2030. Messi, koji je Adidasov sportaš od 2006., doživotni sponzorski ugovor s tvrtkom potpisao je 2017. Po dolasku u Miami, Messi i Adidas sklopili su sporazum o podjeli dobiti prema kojem bi Messi dobio dio bilo kakvog povećanja Adidasove dobiti proizašlog iz njegovog angažmana u MLS-u. I poput dogovora s Appleom, koristi su bile trenutne. Messijev dres postao je najprodavaniji dres sezone u roku od 45 minuta od lansiranja. U rujnu je MLS objavio da je njegov dres najprodavaniji za 2023., unatoč tome što je u ligi bio tek nekoliko mjeseci.

Između njegovog ugovora u Miamiju, udjela u kapitalu i strateških partnerstava s Appleom i Adidasom, predviđa se da će Messijeva zarada dosegnuti 1,6 milijardi dolara do kraja 2025. godine.

Budućnost ugovora sa superzvijezdama

Messijev ugovor je eksperiment. Malo je globalno poznatih sportaša da zasluže takav posao. U imitiranom sportskom krajoliku gdje sportaš potpisuje nevjerojatan ugovor, samo da bi ga nadmašio sljedeći megadogovor, opcije licenciranja i udjela prihoda u ugovorima superzvijezda neizbježno će postati uobičajenije. No, malo je sportaša koji imaju toliko utjecaja da bi ugovor bio unosan za obje strane.

Kada govorimo o sportu u Sjedinjenim Američkim Državama, uvijek će postojati vrijeme prije i poslije Messija.

Jorge Mas, izvršni vlasnik Inter Miamija, za Miami Herald nakon Messijevog potpisa.

Dok Major League Baseball dodjeljuje ugovore od 700 milijuna dolara, a saudijska liga bilježi rekordne plaće igrača, MLS strateški dovodi globalne superzvijezde kako bi pomogli u rastu lige i igre općenito u Americi. I dok megadogovori poput Messijevog možda neće postati norma, ugovori će nedvojbeno, nakon ovoga, postati kreativniji.

Izvor: Fast Company; prijevod i prilagodba: Financa.ba 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh