Fudbal

UEFA i FIFA moraju dozvoliti Superligu!

Sud Evropske unije presudio je da su se UEFA i FIFA ponašale protiv zakona o takmičenju kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine.

Ne znači to da će se Superliga formirati ponovo, već samo da bi njeno formiranje u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige lideri su moćnih evropskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

UEFA-u su tužili za sukob interesa. Također, oni tvrde da UEFA i FIFA imaju ilegalan monopol na organizaciju svih fudbalskih takmičenja.

Projekt Superlige još je živ i može dobiti novi uzlet nakon odluke Suda. Barcelona i Real tako mogu dobiti po milijardu eura sudske odštete. Nemjerljivo je koliko bi to značilo, pogotovo za Barcelonu, koja je već par godina u finansijskoj gabuli.

Superliga je zamišljena kao takmičenje najjačih fudbalskih klubova u Evropi. Prilikom osnivanja kontaktirano je navodno oko 60 klubova koji su mogli u njoj sudjelovati. Ali, u ligi, bar u prvom rangu, takmičilo bi se njih dvadesetak.

Projekt Superlige brzo je utišan žestokom reakcijom UEFA-e, koja je zaprijetila sankcijama. Protestvovali su i navijači, kojima je bilo nepojmljivo da postoji nezavisna liga u kojoj klubovi ne mogu ispasti niti mogu u nju ući, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh