Fudbal

SP u fudbalu 2034. će se održati u Saudijskoj Arabiji

Australijanci su odlučili da ne prihvate partnerstvo sa Saudijskom Arabijom i ne uđu u zajedničku organizaciju najvećeg fudbalskog događaja na planeti, javlja Sky Sports.

SP u fudbalu 2034. će se održati u Saudijskoj Arabiji - biznis.ba

Razlog nije poznat, a nema dileme da će saudijski princ Mohamed bin Salman Al Saud nastaviti da lobira u korist svoje zemlje – sa ili bez pomoći ostalih država.

Saudijska Arabija je spremna da bude domaćin Svjetskog prvenstva 2034. nakon što je Australija objavila da se neće kandidirati za domaćina turnira, javlja Daily Mail.

Ranije ovog mjeseca, Kraljevina je FIFA-i predstavila pismo namjere nakon što je fudbalsko upravno tijelo objavilo da će se za 2034. razmatrati samo ponuđači iz Azije i Okeanije.

Malo je vjerovatno da će se Saudijska Arabija suočiti s bilo kakvom konkurencijom nakon što je Football Australia u utorak objavila da je odlučila odbiti ponudu za domaćina turnira.

Zemlje koje se nadaju da će biti domaćini Svjetskog prvenstva 2034. moraju izraziti formalni interes do 31. oktobra, a potpisani ugovor o nadmetanju mora biti podnesen do 30. novembra.

Članice FIFA-e će tada imati priliku da obilježe domaćine iz 2034. krajem 2024. godine.

Saudijska Arabija – čije je ulaganje u fudbal i razvoj vlastite Pro lige u proteklih 12 mjeseci bilo astronomsko – prvobitno je najavljeno za učešće na Svjetskom prvenstvu 2030. godine.

Ta ponuda je uključivala Grčku, Egipat i Saudijsku Arabiju koji su bili domaćini turnira, ali su planovi propali, a Saudijska Arabija namjerava biti jedini domaćin 2034. godine.

Kako je Mail Sport izvijestio ranije ovog mjeseca, ponuda države bila je sve samo ne ‘gotova stvar’, a nacija se kreće brzim tempom kako bi osigurala fudbalsko takmičenje.

‘Najavili smo naše ambicije da budemo domaćini Svjetskog prvenstva u nogometu 2034. i ovim službenim podneskom nastavljamo naše putovanje da snove našeg naroda pretvorimo u stvarnost’, rekao je Yasser Al Misehal, predsjednik Fudbalskog saveza Saudijske Arabije (SAFF) u izjavi kada Kraljevina je formalno predala svoje pismo namjere.

Saudijski FA tvrdi da je ‘preko 70 asocijacija članica FIFA-e sa različitih kontinenata javno obećalo svoju podršku Kraljevstvu.’

Kandidatura Saudijske Arabije dobila je podršku tokom vikenda šeika Salmana iz Bahreina, predsjednika Azijske fudbalske konfederacije, koji je rekao da će “cijela azijska fudbalska porodica biti ujedinjena u podršci značajnoj inicijativi Kraljevine Saudijske Arabije”.

Svjetsko prvenstvo 2026. održat će se u Sjedinjenim Državama, dok će dužnosti domaćina turnira 2030. biti podijeljene u šest različitih zemalja.

Španija, Maroko i Portugal će biti glavni domaćini turnira, ali u čast posebne godišnjice prvog Svjetskog prvenstva, Urugvaj, Paragvaj i Argentina će biti domaćini uvodnih utakmica.

Svjesni sistema rotacije i da su komšije iz Katara bile domaćini 2022. godine, u Rijadu su pokušali da „doskoče“ konkurenciji i dobiju Svjetsko prvenstvo zajedno sa jednom afričkom (Egipat) i evropskom (Grčka) državom, ali ta ideja nije prošla.

Tada su se okrenuli projektu „uvlačenja“ Okeanije među domaćine, jer taj kontinent nikada nije organizovao FIFA svjetsko prvenstvo, međutim i to je očigledno pošlo po zlu, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh