Fudbal

Bundesliga uvodi VAR aplikaciju za navijače na stadionu

Navijač na tribinama trebao bi biti na istom nivou kao i televizijski gledatelj, kazao je direktor inovacija DFB-a

Njemačka Bundesligi planira uvesti VAR aplikaciju za gledatelje na stadionima. Taj novitet bi trebao biti uvršten u drugoj polovini sezone, a prisutni na stadionima će moći pratiti sporne situacije koje se pregledavaju u VAR Sobi.

– Zlatni standard jednostavno bi trebao biti da posjetitelji stadiona i televizijski gledatelji vide iste slike u VAR situacijama. Navijač na tribinama trebao bi biti na istom nivou kao i televizijski gledatelj. Idejna faza za to je završena, sada smo u fazi planiranja i pitamo se kako implementacija može biti uspješna – otkrio je direktor inovacija DFB-a Johen Dres (Jochen Drees).

Jedna od opcija je da navijači mogu skinuti tu aplikaciju na svoje mobilne uređaje, Dres upozorava da to možda i ne bi bilo idealno rješenje.

– Sistem na stadionu mora savršeno funkcionirati. Ako posjetitelji stadiona tada samo gledaju u svoje pametne telefone, to ne bi bilo produktivno. Otvorena su još neka pitanja: npr. eventualni pravni problemi te koju platformu koristiti – objasnio je Dres.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh