Fudbal

Željezničar savladao Sarajevo u uzavreloj atmosferi derbija na Grbavici

Nogometaši Željezničara upisali su veliki trijumf nad Sarajevom rezultatom 2:0 u gradskom derbiju odigranom pred oko 9.000 navijača na stadionu Grbavica.

Zeljeznicar Sarajevo - FK Željezničar

Najveći rivali bh. nogometa sastali su se u 21. kolu Premijer lige na stadionu Grbavica, a utakmici je prethodio navijački sukob koji se dogodio na terenu tokom zagrijavanja igrača. Kada se situacija smirila, susret je počeo s desetak minuta zakašnjenja.

Za razliku od tribina, početak utakmice na terenu nije bio toliko uzbudljiv. U uvodnim minutama Sarajevo je kontrolisalo loptu, ali izrađenih šansi nije bilo.

Prve pokušaje bilježe iskusni nogometaši Željezničara. U 19. i 20. minuti Samir Bekrić i Semir Štilić šutiraju s distance, ali je siguran bio Belmin Dizdarević.

Najbolju priliku Sarajevo je imalo u 27. minuti. Asmir Suljić je sjajno proigrao Dala Varešanovića koji iskosa izlazi sam pred Josipa Bendera, ali šutira u vanjski dio mreže.

Samo tri minute kasnije Bekrić izlazi sam pred Dizdarevića, ali neometan šutira direktno u golmana Sarajeva. Dosuđen je korner nakon te prilike, a Željezničar je poslije njega poveo.

Odlično je ubacio Semir Štilić u 31. minuti iz kornera, a novajlija u dresu Plavih Armin Hodžić pogađa glavom za vodstvo domaćina i erupciju oduševljenja navijača na svim tribinama Grbavice. Na taj način Hodžić je sjajno debitovao u sarajevskim derbijima.

Vrlo bitan detalj dogodio se u prvoj minuti nadoknade. Kapiten Sarajeva Amer Dupovac udario je šakom u leđa Semira Štilića nakon čega mu je sudija Haris Kaljanac pokazao direktan crveni karton. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor, a Plavi su u nastavku imali prednost, igrača više na terenu.

Drugo poluvrijeme igralo se baš onako kako je trener domaćih Edis Mulalić i priželjkivao. Željezničar je s igračem više kontrolisao loptu i stanje na terenu, a gosti s Koševa nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti.

Prvu priliku u nastavku imao je domaći tim ponovo preko Bekrića. U 57. minuti Štilić izvodi još jedan korner, lopta dolazi na drugu stranu do Bekrića, ali on šutira direktno u Dizdarevića.

Sarajevo je odličnu akciju napravilo u 62. minuti. Selmir Pidro petom ostavlja za Anela Hebibovića, ali njegov udarac brani Bender. To je bio prvi šut u okvir gola koji su uputili gosti danas.

U 71. minuti danas odlični i agilni Haris Hajdarević pokušao je udarcem, ali je odbranio Dizdarević. Uslijedila je još jedna prilika nakon ulaska u igru Aleksandra Vučenovića. Austrijanac je šutirao glavom, ali preko gola Sarajeva.

Kako se utakmica bližila kraju, tako su i nogometaši Sarajeva “pali” fizički jer su pružili maksimalne napore da nadomjeste igrača manje na terenu.

Uplovili smo u mirnu završnicu koju je prekinuo maestralnim pogotkom Ermin Zec. Iskusni ofanzivac je postigao fantastičan gol u 88. minuti i tako zapečatio sudbinu gradskog rivala.

Ostalo je 2:0 tako da je Željezničar upisao veliki trijumf i priredio osvetu najvećem rivalu za pobjedu u prvom dijelu sezone pošto je duel na Koševu završen rezultatom 2:0.

Nakon ove pobjede Željezničar je prišao Sarajevu na svega dva boda. Plavi su na petom mjestu s 29 bodova, a Sarajevo na četvrtom s osvojenim 31 poenom. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh