Fudbal

Guardiola sakrio 500.000 eura na tajnom računu u Andori

Preko računa je, prema pisanju španskih medija, provukao oko 500.000 eura na koje je platio samo 10 posto poreza

Pep Guardiola - Scsport.ba

Pep Guardiola jedno je od imena koje se pojavilo u Pandora Papers, publikaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara.

Prema “La Sexti” i “El Paisu”, trener Manchester Cityja izbjegavao je plaćanje poreza u Španiji tako što je otvorio off shore račun u Andori. prenosi “Avaz“.

Do tog trenutka Guardiola nije prijavio ovaj račun Španskoj poreznoj agenciji.

Izvor blizak Guardioli izjavio je da račun, koji pripada Banci Privada d’Andorra, sadrži plaću za vrijeme njegovog rada s Al-Ahlijem, kojeg je zastupao kao igrač između 2003. i 2005. godine.

Preko računa je, prema pisanju španskih medija, provukao oko 500.000 eura na koje je platio samo 10 posto poreza.

Prema istrazi, činilo se da je Guardiola vodio registarski posao u Panami, Repox Investments, između 2007. i 2012. godine, koliko je radio u Barceloni, prvo kao trener B tima, a zatim i prvog tima.

Godine 2015., nakon snažnih kritika koje je dobio od španskog ministra unutrašnjih poslova Jorgea Fernandeza Diaza, Guardiola je dao upečatljivu izjavu.

– Vjerujem da je ministar Fernandez Diaz pomalo u krivu, platio sam svoj zadatak od prvog do posljednjeg dana, što mnoge stranke ne mogu reći – rekao je tada Guardiola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh