Fudbal

FIFA poslala poruku: Svi fudbaleri koji budu igrali Superligu neće imati pravo nastupa za reprezentacije

Kako sada stvari stoje, stvaranje nogometne evropske Superlige neće proći tako glatko, bez obzira što najbogatiji klubovi uporno žele osnovati takmičenje koje bi značilo da će oni najbogatiji biti još bogatiji.

Gianni Infantino - FIFA.com

Međutim, UEFA i FIFA su, dakako, protiv toga, jer bi jedna takva liga uništila domaća takmičenja te Ligu prvaka. Kreator Superlige je predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, koji zapravo i ne krije što želi, a želi ligu bogatih, dakako, na uštrb onih siromašnih.

FIFA je danas poslala jasnu poruku te je objavila saopštenje u kojem je iznijela svoj jasan stav kako Superliga neće biti priznata od strane krovne organizacije svjetskog nogometa. Drugim riječima, iz FIFA-e su poručili kako niti jedan igrač koji bude sudjelovao u jednom takvom nadmetanju neće moći nastupiti u takmiečnjika koje organizira FIFA ili neka od njihovih članica.

U prijevodu, nogometaši koji budu nastupali za klubove u Superligi ne bi imali pravo nastupa za nacionalne reprezentacije na velikim takmičenjima, kao i kvalifikacijama, što bi sasvim sigurno bio žestoki udarac. FIFA također poručuje da bi sva natjecanja trebala se organizirati u dogovoru s konfederacijama i FIFA-om, kao glavnom kućom svjetskog nogometa.

Saopštenje FIFA-e su potpisali predsjednik Gianni Infantino, te predsjednici svih ostalih konfederacija, prenosi “SCsport“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh