Fudbal

Od 2024. godine: Liga prvaka sa četiri grupe po 8 timova?

U sjedištu Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) održan je sastanak na kojem je bilo razgovora o promjenama u Ligi prvaka, a postoji mogućnost da od 2024. godine 32 kluba budu podijeljena u osam grupa po četiri ekipe.

No image - Haber.ba

Na taj način svi timovi bi u grupnoj fazi umjesto dosadašnjih šest igrali po 14 utakmica, jer se sada prvi krug igra u osam grupa po četiri tima. Po ovom prijedlogu pet prvolasiranih timova iz svake grupe (ukupno 20) obezbijedilo bi učešće u takmičenju za narednu sezonu.

Čini se da je ovo prvi korak ka zatvaranju Lige prvaka, što je cilj najbogatijih i najkvalitetnijih klubova. Ipak, ne bi se radilo o potpunom zatvaranju i onemogućavanju manjih timova da uđu u elitu, a ovakav format bi se uveo umjesto Super lige.

“UEFA je doživjela kritike 2016. godine, kada su se desile posljednje promjene u Ligi prvaka, jer nisu konsultovane sve strane. Ubrzo poslije toga sam postao predsjednik i insistirao sam da bilo kakvi prijedlozi za promjene budu predmet razgovora i konsultacija, a posljednji sastanak je primjer za to”, istakao je prvi čovjek evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin, piše “Blic“.

On je rekao da Liga prvaka pomaže klubovima iz manjih i siromašnijih zemalja.

“Naša takmičenja su jedini izvor preraspodjele prihoda između velikih i malih zemalja. Zahvaljujući Ligi prvaka timovi iz 55 nacionalnih saveza podijele 240 miliona eura”, dodao je Čeferin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh