Muzika

Kako je zvučala muzika starih Grka

Na osnovu istraživanja historijskih spisa, naučnici su uspjeli da rekonstruišu neke melodije drevnih Grka. Evo kako zvuče…

Muzika starih Grka -Nationalgeographic.rs

U antičkoj Grčkoj muzika se smatrala darom bogova i bila je vrlo cijenjena. Njeno porijeklo potiče od grčke riječi mousikê, koja je izvedena od riječi mousa (muza). Muze su bile zaštitnice pesništva, umjetnosti i nauke i vjerovalo se da inspirišu pjesnike, slikare i muzičare, piše “National geographic“.

Bilo da se radilo o vjenčanju ili sahrani, o vjerskom obredu, javnoj svečanosti, takmičenju ili čak poljskim radovima, sve ove aktivnosti bile su obavezno praćene muzikom.

Naučnici su sada, na osnovu istraživanja historijskih spisa, uspjeli da rekonstruišu neke melodije drevnih Grka, a kako je zvučala antička muzika, poslušajte u videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh