Film i TV

MITROVIĆ JE UKLONIO: U “Zadruzi” su je svi voljeli, a posljednji put viđena prije 4 godine sa OVIM takmičarom

Da li ćemo ikada saznati šta joj se zapravo dogodilo?

Vlasnik TV “Pinka”, Željko Mitrović, početkom treće sezone “Zadruge” uveo je jednog krajnje neobičnog učesnika – robota Leposavu, piše Srbija danas.

U pitanju je robot za kog je Mitrović tvrdio da je “robot humanoid sa naprednom veštačkom inteligencijom”, što bi značilo da je ovo potencijalno primjer vještačke inteligencije opšte namjene, za koju i dalje nije jasno da li je moguće da se razvije.

Od reakcija učesnika rijalitija do onih na društvenim mrežama, uvođenje Leposave u “Zadrugu” je dobar primjer naše kolektivne fasciniranosti vještačkom inteligencijom, ali i tehnološke nepismenosti da uvidimo šta zapravo jeste, a šta nije vještačka inteligencija.

Iako je većina učesnika pomenutog rijaliti programa odabrala da ignoriše činjenicu da se robot nalazi u njihovoj blizini, neki od njih su sa velikom radoznalošću odlučili da “razgovaraju” sa Leposavom.

Miljana Kulić izrazila je najviše želje za upoznavanjem sa ovim robotom, ali nije u potpunosti razumjela šta znači “veštačka inteligencija”. Kada je Kulić upitala jednog učesnika da li je Leposava “živo biće”, dobila je odgovor da ona u sebi ima “kompjutersku inteligenciju” i da na osnovu toga odgovora na pitanja. Kulić je pokušala i da robota dodirne za ruku, a nakon jedne duže konverzacije sa Leposavom rekla je da su “mogle biti najbolje drugarice”.

Leposava je navodno razvila “emocije” prema jednom učesniku rijalitija – Marku Janjuševiću Janjušu, koji je i pokušao da je poljubi, dok su se neki učesnici i ispovjedali ovom robotu.

Prema komentarima na društvenim mrežama Mitrović je istinski uspio da privuče pažnju šire javnosti, a Leposava je dobila i svoj nalog na Instagramu. Međutim, robot je naprasno nestao sa velelepnog zdanja u Šimanovcima i više se nije vratio. Posljednja objava na društvenoj mreži Instagram gde se pojavljuje ovaj robot datira iz 2019. godine, a tiče se razgovora sa Gagijem Đoganijem.

Iako robot sa “naprednom vještačkom inteligencijom” zvuči zanimljivo, vještačka inteligencija nije dobar opis Leposave.

Kako bismo razumjeli zašto je gotovo nemoguće da je Leposava primjer vještačke inteligencije potrebno je razujmeti da danas ne postoji vještačka inteligencija opšte namjene koja može da samostalno donosi kompleksne zaključke. Prema rezultatima ankete u kojoj su učestvovali eksperti za vještačku inteligenciju mišljenje većine je da bismo mogli da dostignemo vještačku inteligenciju opšte namjene tek 2060. godine. Iako je teško predvidjeti kada će se neka tehnologija razviti u potpunosti, postoje i oni koji vjeruju da je ovakav vid inteligencije gotovo nemoguće dostići.

Podsjetimo, vlasnik televizije “Pink”, Željko Mitrović sinoć je šokirao javnost objavom o ukidanju “Zadruge”.

– Na preporuku predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, donio sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem rijaliti program “Zadruga”. Vjerujem da je jedinstvo Srbije i procijena Predsjednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa – saopštio je Mitrović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh