Film i TV

Premijerno prikazan film Zaustavljeno vrijeme, autora Alije Marića

Zaustavljeno vrijeme, naslov je novog dokumentarnog filma Alije Marića – Keveta, koji njime nastavlja širiti istinu o odbrambeno-oslobodilačkom ratu u dolini Neretve.

Zaustavljeno vrijeme / PR - Haber.ba

-Nakon filma o šehidima Vrapčića,
Marić je nedavno završio i “Zaustavljeno vrijeme“, koje govori o šehidima Bijelog Polja, uz
rekonstrukciju događaja iz 24. augusta 1993. kada je život tragično od jedne granate izgubilo deset
pripadnika Armije RBiH. Uz njih 10, na kamionu koji je pogođen s položaja HVO-a nalazilo se još 9
preživjelih. Svi oni danas su u Bijelom Polju. Ideja o novom filmu rodila se prije 15 mjeseci. Materijale sam prikupljao tako što sam posjećivao porodice šehida i preživjelih. Jedini motiv je bio da se ne zaboravi ono što smo proživjeli i što nas je bilo zadesilo. Ovim filmom šaljem poruku mladima da ne smiju zaboraviti, ali i da moraju živjeti i stvarati bez mržnje prema drugima. Ne smije biti ni govora mržnje, kaže Marić.

Zaustavljeno vrijeme / pR – Haber.ba

Zaustavljeno vrijeme / PR – Haber.ba

Napraviti rekonstrukciju tragičnog događaja nije bilo nimalo jednostavno.
– To je trebao biti jedan u nizu njihovih specifičnih borbenih zadataka, koji je nažalost tragično završio. Oni su tog dana išli iz Bijelog Polja ka Raštanima gdje je pucala linija. Simbolično sam prikazao način na koji se branila Bosna i Hercegovina. Film je nastao iz duše, bez namjere da se zaradi. Kao sjećanje na šehide i ostale borce koji su se izborili za našu slobodu, ističe autor.

Zaustavljeno vrijeme j/ PR – Haber.ba

Zaustavljeno vrijeme / PR – Haber.ba

Tragični događaj o kojemu govori film dogodio se 24. augusta, a taj datum se dugo već obilježava kao Dan šehida Bijelog Polja. Ipak, film je prikazan dva dana ranije u Kulturnom centru Potoci, zbog brojnih drugih događaja kojim se obilježava ovaj značajan datum. U sklopu obilježavanja, i ove godine će se organizovati marš od Podgorani do mjesta pogibije deset šehida, kao i prigodan program na Šehidskom turbetu u Potocima.
Produkciju filma radio je Adis Krvavac, a tekst je čitao Adi Bebanić.

Zaustavljeno vrijeme / PR – Haber.ba

Zaustavljeno vrijeme / PR – Haber.ba

Zaustavite vrijeme / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh