Film i TV

U Zagrebu preminula pozorišna i TV glumica Vera Zima

Pozorišna, filmska i TV glumica Vera Zima preminula je u Zagrebu u 68. godini.

Vera Zima - Sjver.hr

Zima će ostati upamćena po brojnim ulogama, ali i vedrom duhu i osmijehu koji je prenosila na svoju publiku.

Jedna od njenih najzapaženijih uloga je Ruža Kosmički u seriji “Odmori se, zaslužio si” za koju je nagrađena 2006. godine Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Uloge je ostvarila i u TV serijama “Stipe u gostima”, “Luda kuća”, “Cimmer fraj”.

Zima je rođena u Metkoviću, a do 18. godine živjela je u Pločama. Otac joj je bio Slovak, a majka Hrvatica. Kako ne bi bila na teret roditeljima od 16. godine je samu sebe izdržavala radeći kao kontrolorka u autobusu na liniji Zaostrog – Ploče.

Do 18. godine je živjela u Pločama, a nakon toga se preselila u Zagreb gdje je upisala Akademiju dramskih umjetnosti. Od 140 kandidata, samo njih četvero je primljeno, a Vera je bila jedina žena. Diplomirala je 1976. godine i započela svoju glumačku karijeru u pozorištu, ali i na filmu i televiziji.

Od 2007. godine imala je zdravstvenih problema te se tada podvrgla operaciji na kojoj su joj uklonili štitnu žlijezdu. Šest godina kasnije odlučila je prestati snimati serije jer se na setu nije osjećala dobro, pišu hrvatski mediji.

I 2015. godine je imala zahtjevnu operaciju koljena te joj je ugrađena endoproteza. Nikada se nije udavala i nema djecu, a cijeli je život isticala kako se uprkos tome ne osjeća usamljeno. U penziji je uživala u knjigama, šetnji i putovanjima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh