Estrada

MOLILI SMO GA DA NE SNIMI “TE NOĆI KADA UMREM” – Miša Mijatović na komemoraciji otkrio TAJNU Marinkove posljednje pjesme

Komemoracija povodom smrti pevača Marinka Rokvića održava se danas u Kamenoj sali radio Beograda, a sahrana će biti u 14:30 časova na Novom bežanijskom groblju.

Komemoracija Marinku Rokviću - E Stock/Dušan Milenković

Na komemoraciju prvo je stigla njegova porodica. Supruga Slavica i sinovi Nikola i Marko Rokvić, a tu su bile i Marnkove kolege, koje nisu mogle da sakriju suze zbog gubitka voljenog Rokvića.

Lepa Lukić, Beki Bekić, Ana Bekuta, Olivera Kovačević, bili su samo neke javne ličnosti koje su došle na komemoraciju. Među onima koji su držali govor bio je i kompozitor Miša Mijatović, koji je otkrio tajnu Marinkove posljednje pjesme.

– “Te noći kada umrem” se zove jedna od posljednjih pjesama. Svi smo ga molili da ne snima pesmu sa takvim tekstom, ali on je insistirao.

Takođe, govor je održao i harmonikaš Miša.

– Poštovani prijatelji i drage kolege, danas se opraštamo od jednog od najboljih interpretarora, koji je ostavio dubok trag u narodnoj muzici. Izvodio je pjesme koje su svi pjevali i mlade i starije generacije. Naši su životi bili isprepletani, možda smo zbog toga bili i tako dobri prijatelji i iskreni do kraja. Marinko je bio pjevač koji je dolazio iz drugog plana. Nije imao pozadinu, nije se gurao, bio je skroman, ali je svojim kvalitetom uspio da decenijima održi visok nivo. Mi smo svirali i pjevali ono što smo voljeli – rekao je Miša.

Da podsjetimo, Marinko Rokvić je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Roditelji su mu bili strogi, a porodica je teško živjela jer su se samo bavili poljoprivredom. Marinko i njegov brat su od malih nogu pokazivali interesovanje za muziku pa su učestvovali na većini školskih priredbi. Marinko je volio da pjeva i da svira pjesme na harmonici, a bratu su bolje išla kola. Obojica su samouki, a svađali su se jedino oko harmonike jer su imali samo jednu. Pored muzike, Marinko je volio i da trenira fudbal.

Sestra od strica je uočila njegov talenat pa ga je povela sa sobom u Beograd. Otišli su u muzičku školu „Stanković“, ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsjek za klarinet. Ipak se odlučio za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“ u kome je pjevao. Tada se prvi put zaljubio u djevojčicu sa kojom je išao na probe. Nakon završetka srednje škole, batalio je elektrotehniku i započeo muzičku karijeru. Pjevao je uglavnom narodne pjesme, ali na elitnijim mjestima su zahtjevali romanse i starogradsku muziku pa je i to naučio. Marinkov brat nije nastavio da svira, ali mu se pridružio u Beogradu i živjeli su kao podstanari.

Upisao je fakultet FON i završio je jednu godinu jer nije mogao da uskladi nastupe sa predavanjima. Oduvijek je volio da se lijepo oblači i bio je pravi srcolomac. Imao je sve više angažmana, a nakon dvije godine pjevanja, dobio je ponudu da snimi prvi singl. Na televiziji se pojavio poslije pet godina bavljenja ovim poslom, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh