Estrada

ŽALOSNO! POSJETILI GROB ESME REDŽEPOVE, POGLEDAJTE ŠTA IH JE TAMO DOČEKALO!

Esma Redžepova, istinska diva romske muzike, tokom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama.

Esma Redžepova - Kurir.rs

Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a često je surađivala sa uticajnim i svjetski poznatim muzičkim imenima. No možda i više od svoje muzike bila je poznata po svom humanitarnom djelovanju.

Osim što je promicala romsku kulturu, svoje bogatstvo za života je trošila prije svega pomažući siromašnima. Sa suprugom je pokrenula muzičku školu za Rome, a usvojila je 47-oro djece. Dva puta je nominirana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma, prenosi “Net“.

Na koncu, nakon smrti 11. decembra 2016., svu svoju imovinu uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skopju u kojem je i živjela, oporučno je ostavila Makedoniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh