Nauka

Otkrivena veza između nivoa otkucaja srca i vjerovatnosti da je neko skloniji kriminalu

Novo istraživanje sugerira da otkucaji srca mogu poslužiti kao vrijedan pokazatelj kriminalnog ponašanja, ne samo kod muškaraca već i kod žena.

Srce - Lijekizprirode.com

U nedavnoj studiji naučnici su otkrili vezu između niskog nivoa otkucaja srca u mirovanju kod žena i povećane vjerovatnosti nenasilnog zločina. Ta je studija na neki način i odjek prethodne slične studije o muškarcima iz 2015. godine, naglašavajući da rizično ponašanje ne poznaje rodne granice, piše avaz.

Niži otkucaji srca, manja nasilnost

Studija, koju su proveli naučnici iz SAD, Švedske i Finske, pratila je kriminalne dosjee 12.499 žena starijih od 40 godina. Otkrili su da su žene s nižim otkucajima srca u mirovanju nešto sklonije nenasilnim krivičnim osudama.

Iako ovi rezultati zahtijevaju ponavljanje, istraživanje pokazuje da smanjeno autonomno uzbuđenje, posebno indeksirano nižom brzinom otkucaja srca u mirovanju, može imati potencijal poslužiti kao prediktor krivičnog djela, ne samo kod muškaraca, kao što sugerira prethodna studija, već i kod žena, ističu autori novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu PLOS ONE.

Naučnici su primijetili korelaciju između niske nivoe otkucaja srca i povećanih nenamjernih ozljeda, što sugerira da smanjena aktivnost autonomnog nervnog sistema može natjerati pojedince na rizično ponašanje.

Naše otkriće da je niži broj otkucaja srca u mirovanju bio povezan s povećanim rizikom od nenamjernih ozljeda među ženama je značajno, pišu autori studije.

Nova studija dovodi u pitanje konvencionalne pristupe prevenciji zločina, koji često zanemaruju biološke faktore poput regulacije otkucaja srca. Ispitivanjem otkucaja srca 12.499 Šveđanki koje su se pridružile vojsci s 18 godina, istraživači su željeli uočiti bilo kakvu vezu između fizioloških pokazatelja i ponašanja.

Rezultati su otkrili da žene s otkucajima srca u mirovanju ispod 69 otkucaja u minuti imaju 35 posto veću vjerovatnost krivičnih presuda, u poređenju s onima s otkucajima iznad 83 otkucaja u minuti. Štoviše, niži otkucaji srca povezani su s povećanim rizikom od nenamjernih ozljeda.

Niže autonomno uzbuđenje je dobro poznati korelat kriminalnih prijestupa i drugih rizičnih ponašanja kod muškaraca, ali malo je studija istraživalo tu povezanost i kod žena, kaže kriminologinja Sofi Oskarson (Oskarsson) s Univerziteta Orebro.

Biološki markeri

Studija priznaje svoja ograničenja, posebno zastupljenost opće populacije u uzorku. Uprkos tome, naglašava potencijal bioloških markera u predviđanju kriminalnog ponašanja.

Ako daljnje i opsežnije studije potvrde ove rezultate, to bi nam moglo pomoći u razumijevanju bioloških faktora koji utječu na ljude koji počine zločine kako bismo mogli razviti bolje taktike za zadovoljavanje njihovih potreba, zaključuju autori istraživanja, piše Zimo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh