Nauka

Beba gorila došla na svijet carskim rezom: Majka ne želi brinuti o njoj

Džamila, čije ime znači Ljepotica na svahiliju, rođena je šest sedmica prije termina, a razlog za to bila je preeklampsija.

Mala gorila Džamila - facebook

Mala gorila Džamila rođena je prije vremena pomoću carskog reza u američkom zoološkom vrtu Fort Vort u Teksasu. Na svijet je došla šest sedmica ranije nego što je trebalo, a razlog za to je preeklampsija kod majke, piše CNN.

Ovo je prvi put da je gorila na svijet došla pomoću carskog reza u ovom 115 godina starom ZOO vrtu.

Ime bebe gorile Džamila znači Ljepotica na svahiliju, dok je ime njene majke Sekani, prenosi avaz.

Za Sekani, koja ima 33 godine, ovo je bila četvrta trudnoća, ali su veterinari na vrijeme primijetili simptome preeklampsije, visokog krvnog pritiska u trudnoći koji se javlja u trudnoći kod svih primata, uključujući ljude. Da bi se spasile i majka i beba, bilo je neophodno izvesti carski rez.

– Iznenadio sam se koliko je anatomija kod Sekani bila slična onoj kod mojih ljudskih pacijentica – rekao je u saopćenju dr. Džejmi Ervin, ginekolog koji je izveo carski rez.

Džamili je nakon rođenja bila potrebna pomoć ljekara, ali se s vremenom stabilizirala.

Oporavila se i Sekani, ali zasad ne želi da brine o bebi.

– Uprkos svim pokušajima da povežemo majku i bebe, Sekani nije pokazala nikakav interes da brine o za svoje dijete – saopćio je ZOO vrt.

Kako navode, ne zna se razlog za to, ali pretpostavljaju da je razlog nedostatak hormonskog odgovora tijela koji se dešava tokom prirodnog porođaja, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh