Nauka

Naučnici otkrili novu terapiju u liječenju raka koja uključuje konzumiranje neobične pjene

Kada smo pogledali kako su pušači prošli u tim ispitivanjima, vidjeli smo povećanje ukupnog odgovora kod pušača koji su primali inhibitore autofagije.

Pjena puna ugljenmonoksida. medicine.uiowa.edu

Naučnici su posve neočekivano otkrili potencijalni napredak u liječenju raka koji uključuje konzumiranje pjene s ugljičnim monoksidom, piše avaz.

Taj nekonvencionalni pristup, uspješan u testovima provedenim na miševima i ljudskom laboratorijskom tkivu, proizašao je iz promatranja koja su pokazala da su pacijenti s rakom koji su pušili imali bolje rezultate s liječenjem usmjerenim na inhibiciju stanične smrti, poznatom kao autofagija.

Kada smo pogledali kako su pušači prošli u tim ispitivanjima, vidjeli smo povećanje ukupnog odgovora kod pušača koji su primali inhibitore autofagije, u poređenju s pacijentima nepušačima, pojašnjava onkolog James Byrne s Medicinskog fakulteta Carver na američkom Univerzitetu Iowa.

Inspiriran vezom između viših razina ugljičnog monoksida kod pušača i poboljšane inhibicije autofagije, američki naučnici su razvili sigurnu pjenu za jelo, prožetu ugljičnim monoksidom i koristeći materijale za zadržavanje plina (GEM). Uspješni laboratorijski testovi na stanicama potaknuli su ispitivanja na miševima s rakom gušterače i prostate, otkrivajući značajna smanjenja rasta tumora u kombinaciji s inhibitorima autofagije.

Byrne naglašava važnost istraživanja takve mogućnosti liječenja raka. Pušači imaju viši nivo ugljičnog monoksida, i iako definitivno ne preporučujemo pušenje, to sugerira da bi povišeni ugljični monoksid mogao poboljšati učinkovitost inhibitora autofagije, kaže Byrne.

Međutim, sigurnosni problemi u vezi s gutanjem ugljičnog monoksida zahtijevaju temeljito ispitivanje prije moguće primjene na ljudima. Uprkos obećavajućim rezultatima, daljnja istraživanja i klinička ispitivanja bitna su za utvrđivanje učinkovitosti pjene u pružanju pomoći pacijentima s rakom i njenog sigurnog konzumiranja.

Pristup ugljičnog monoksida

Autori tog novog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu ”Advanced Science”, vjeruju da se pristup ugljičnog monoksida može proširiti na različite vrste raka, nudeći novu metodu za sprečavanje širenja tumora.

Rezultati ove studije podržavaju ideju da sigurne, terapeutske razine ugljičnog monoksida mogu povećati antikancerogeno djelovanje inhibitora autofagije, otvarajući obećavajući novi pristup koji bi mogao poboljšati terapije za mnoge različite vrste raka, piše Zimo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh