Nauka

Glad utječe na donošenje odluka: Otkriveno kako hormon grelin mijenja aktivnost mozga

Svaka greška u donošenju odluka može dovesti do velikih zdravstvenih problema, pokazalo istraživanje naučnika UCL.

Hormon gladi koji nastaje u utrobi može direktno utjecati na dio mozga zadužen za donošenje odluka, pokazalo je istraživanje naučnika Univerzitetskog koledža Londona (UCL). Studija na miševima, objavljena u Neuronu, prva je koja je pokazala da hormoni gladi direktno mogu utjecati na aktivnost hipokampusa kada životinja razmišlja o hrani, piše EurekAlert!

Kontekstualno učenje

– Svi znamo da glad može da utječe na naše odluke, jer o hrani drugačije mislimo u zavisnosti od toga da li smo gladni ili siti. Pomislite samo šta biste sve kupili kada biste išli u kupovinu na prazan stomak. Ali ono što može da djeluje kao jednostavan koncept je u stvarnosti veoma komplicirano, to zahtijeva da smo sposobni da koristimo ono što se naziva kontekstualno učenje – rekao je dr. Endrju Mekaskil, profesor Odjeljenja za neuronauke, fiziologiju i farmakologiju na UCL.

– Otkrili smo da je dio mozga ključan za donošenje odluka iznenađujuće osjetljiv na nivo hormona gladi koje proizvodi naša utroba, a vjerujemo da to pomaže našem mozgu da kontekstualizira izbor hrane – dodao je on.

Za istraživanje naučnici su stavili miša u arenu s nešto hrane i gledali kako se ponaša kada je sit, a kako kada je gladan. Sve vrijeme su snimali njihov mozak u realnom vremenu i pratili nervnu aktivnost. Svi miševi su provodili vrijeme istražujući hranu, ali su samo gladne životinje počinjale da je jedu.

Naučnici su bili fokusirani na moždanu aktivnost u ventralnom dijelu hipokampusa, gdje se donose odluke i koji nam pomaže u stvaranju sjećanja i ponašanju.

Naučnici su otkrili da se aktivnost u dijelu nervnih ćelija u tom dijelu mozga povećava kada se sita životinja približi hrani, ta aktivnost utjecala je na to da životinje ne jedu. Ako je miš gladan, manje je nervne aktivnosti u tom dijelu, pa hipokampus ne sprečava životinju da jede. Naučnici su utvrdili da to korespondira s nivoima hormona gladi grelina u krvi.

Poremećaji u ishrani

– Sposobnost da donosimo odluke u odnosu na to koliko smo gladni je veoma važno. Ako se napravi greška, ona može da dovede do velikih zdravstvenih problema. Nadamo se da će poboljšanje našeg razumijevanja ove veze moći da nam pomogne u liječenju poremećaja u ishranu – rekao je dr. Rajan Vi, profesor Odjeljenja za neuronauke, fiziologiju i farmakologiju UCL.

Grelin je hormon koji stimulira osjećaj gladi, sačinjen je od 28 aminokiselina i nastaje u ćelijama želuca i pankreasa, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh