Nauka

Predatori veliki poput autobusa: Dinosaurusi – ubice, otkriveni su na britanskom ostrvu Vajt

Ogromni i snažni, pripadnici ove vrste blisko su povezani sa spinosaurusom – najvećim kopnenim mesojedom koji je ikada živio.

Dinosaurusi - ANTHONY HUTCHINGS/ UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON / FERRARI / PROFIMEDIA

Dva nova fosila dinosaurusa ubica – svaki je bio veliki poput školskog autobusa – otkrivena su na ostrvu Vajt.

Zastrašujuće zveri imale su neobične “lobanje slične krokodilima” koje su im omogućavale lov na i kopnu i u vodi, piše The Independent.

Imali su oštre zube i kandže, kao i rep poput biča. Vilice su im takođe bile vema snažne, pretpostavlja se da bi mogle kosti plijena da zdrobe na pola.

Obje vrste dinosaurusa bile su dugačke oko 10 metara, visoke preko tri metra i teške oko pet tona.

Vrsta je blisko povezana sa džinovskim spinosaurusom – najvećim kopnenim mesojedom koji je ikada živio.

Jedan je dobio ime Ceratosychops inferodios – što znači i “rogata paklena zvijer sa krokodilskim licem”.

Čelo mu je bilo ukrašeno nizom kratkih rogova i izbočina – i vrebao je najčešće leteće životinje slične današnjim pticama močvaricama. Lovili su po obalama močvara, mada im je ishrana bila dosta fleksibilnija nego što se čini.

Drugi je nazvan Riparovenator milnerae ili “Milnerov lovac na obali rijeke” – po uglednom britanskom paleontologu. Ovaj dinosaurus pripadao je grupi mesojeda – spinosaurida.

Ostrvo Vajt poznato je i kao “ostrvo dinosaurusa” jer je na njemu otkriveno više fosila dinosaurusa nego bilo gdje drugdje u Evropi.

Kosti su otkrivane na plaži blizu zaliva Bridžstoun na jugozapadnoj obali u periodu od nekoliko godina.

Oštre oči sakupljača fosila su prvo pronašle dijelove dvije lobanje, a zatim su naučnici iz Muzeja dinosaurusa u Sandaunu pronašli i ostatke repa.

Ukupno je više od 50 kostiju iskopano iz stena koje datiraju od pre više od 125 miliona godina.

Kris Barker, vodeći autor studije i doktorand na Univerzitetu Sauthempton, rekao je da nalazi sugerišu da je na teritoriji današnje Velike Britanije živelo više različitih vrsta spinosaurida nego što se to ranije mislilo.

Koautor dr Deren Nejč, stručnjak za dinosauruse u Sauthemptonu, rekao je da se nekoliko decenija zna da su dinosaurusi ovog tipa čekali “da budu otkriveni na ostrvu Vajt” i da je pronalazak dva primjerka “bio veliko prijatno iznenađenje”.

Analiza takođe sugeriše da su se spinosauridi razvili u Evropi – a zatim se naselili u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Istraživačima su u ovom otkriću i sklapanju kockica, ali i kostura, pomogli lokalni sakupljači amateri.

Stanište na jugu Engleske odgovaralo je pre oko 125 miliona godina ovoj vrsti dinosaurusa zbog, smatra se, velikih mogućnosti za lov.

Pronađeni fosili će biti izloženi u Ostrvskom muzeju dinosaurusa, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh