Nauka

Nevjerovatno otkriće! Naučnici otkrili kako izbrisati loša i ružna sjećanja! Evo o čemu se radi

Loša i ružna sjećanja muče mnoge, a kod nekih dovode i do ozbiljnih poremećaja. Naučnici su sada na korak od saznanja da li takva sjećanja mogu da se izmijene ili čak potpuno izbrišu.

Strah - Book.hr

Procedure koje koriste psihijatri kako bi indirektno ponovo aktivirali traumatske epizode kod pacijenata mogu predstavljati „prozor“ kroz koji loša i ružna sjećanja mogu da budu izmijenjena ili čak potpuno izbrisana, navodi naučna studija koju su predvodili istraživači sa Univerziteta Teksas AM.

Tako na primjer ratni veterani koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu tokom terapije biti pitani da se prisete posebnih spoljnih stimulanasa, kao što su bljesci svijetla ili jaki zvuci, koji su povezani i okidači su sjećanja na traume.

Ideja ove metode je da provocira sjećanje bez nanošenja dodatne patnje pacijentu, kako bi kroz terapije izlaganja ublažila reakcije straha.

Glavni izazov je to što, kada se izvode slične procedure, sjećanje na originalnu traumu nije izbrisano. Uvijek je tu i može da se ponovo pojavi, što izaziva ponovnu manifestaciju PTSP i da ljudi ponovo osjećaju strah – rekao je Stiven Maren, profesor psihologije i neurologije na tom univerzitetu.

Kako bi izmijenili ili čak eliminisali traumatsko sjećanje, naučnici su koristili postupak uslovljavanja u kom je signal indirektno povezan sa traumatskim događajem. Kada je isti signal primjenjen kasnije, on indirektno reaktivira sjećanje na događaj i povećava aktivnost u hipokampusu, dijelu mozga važnom za memoriju, navode naučnici.

Oni navode da ponovno aktiviranje traumatskog sjećanja kroz izlaganje indirektnim okidačima, može da ga izmijeni i ublaži. Sada namjeravaju da prošire svoju studiju kako bi kroz ovu tehniku ono moglo da bude potpuno izbrisano, piše “Sputnjik“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh