Nauka

“Otkriveno je više od 1.000 slučajeva infekcije novom mutacijom virusa” – “To bi moglo da objasni nagli skok zaraženih”, kaže engleski ministar zdravlja, a evo šta to znači

U proteklih par dana je u Engleskoj otkriveno više od hiljadu slučajeva infekcije novom varijantom korona virusa!

Met Henkok - Profimedia

To je u ponedjeljak rekao ministar zdravlja Met Henkok, dodavši i da su slučajevi uglavnom vezani za jug zemlje i da bi to moglo da bude povezano sa skokom broja zaraženih.

Henkok je, kako piše “BBC”, izjavio i da je o tome obaviještena i SZO. Ministar zdravlja je rekao i da “ništa ne sugeriše” da novi soj uzrokuje teže oblike bolesti ili da vakcina neće biti djelotvorna i za ovaj soj. “Inicijalna analiza sugeriše da ta varijanta raste brže od postojećih varijanti“, dodao je.

“Ne znamo u kojoj je mjeri nagli rast rezultat novog soja virusa, ali bez obzira na uzrok moramo preduzeti brze i odlučujuće radnje. To je apsolutno nužno da bismo kontrolisali ovu smrtonosnu bolest dok ne dobijemo vakcinu“, rekao je.

Podsjetimo, naučnici su tokom pandemije otkrili više stotina mutacija korona virusa Sars-Kov-2, koji izaziva Kovid-19. Ali, dok su naučnici zabilježili hiljade mutacija ili promjena u genetskom materijalu virusa, do sada je izdvojen samo jedan koji bi mogao da promijeni njegovo ponašanje, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh