Nauka

Japanski naučnici sproveli istraživanje: Koliko nas maska zaista štiti od koronavirusa?

Japanski naučnici proveli su eksperiment i pokazali da maske mogu biti efikasna zaštita od čestica koronavirusa, no dodali su kako čak ni profesionalne zaštitne maske ne mogu eliminirati rizik od zaraze.

Koronavirus - Kurir.rs

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju složili su sigurnu komoru u koju su stavili glave dvije manekenske lutke okrenute jednu prema drugoj. Na jednoj se nalazio raspršivač koji je simulirao kašljanje i izbacivao čestice koronavirusa. Na drugoj glavi nalazile su se protočne komore koje su oponašale dišni sistem, piše “Faktor“.

Eksperiment je pokazao da nošenje pamučne maske smanjuje unos količine virusa (virusno opterećenje) i do 40 posto. Maska N95, koju koriste medicinski radnici, blokirala je do 90 posto čestica koronavirusa.

Međutim, čak i kada su naučnici ljepljivom trakom dodatno osigurali N95 i žešće je prilijepili uz lice lutke, neke čestice virusa su se ipak uspjele provući.

Kada su istraživači stavili pamučne i hirurške maske na glavu lutke koja simulira kašljanje, zaustavile su više od 50 posto virusnih čestica.

– Kada su i prijemnik i raspršivač virusa nosili maske, došlo je do sinergijskog učinka – kazali su naučnici , a prenosi Reuters.

Sve je veći konsenzus među zdravstvenim stručnjacima da se virus COVID – 19 može širiti aerosolima, odnosno manjim česticama u zraku. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ažurirao je ovog mjeseca svoje smjernice, ističući kako patogen može satima ostati u zraku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh