Nauka

NOVO OTKRIĆE / Postoji 6 tipova Covida-19, vrlo je važno je da petog dana bolesti znamo o kojem je tipu riječ

Saznanja tima iz londonskog King‘s Collegea mogla bi pomoći doktorima da predvide koji su pacijenti s izloženi najvećem riziku.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Britanski naučnici analizirali su podatke s aplikacije za praćenje koronavirusa i otkrili šest tipova bolesti prema ozbiljnosti simptoma zaraze koronavirusom.

Saznanja tima iz londonskog King’s Collegea mogla bi pomoći liječnicima da predvide koji su pacijenti s Covidom-19 izloženi najvećem riziku i kojima će vjerojatno biti potrebna bolnička njega u budućim valovima epidemije.

Ako je moguće predvidjeti od kojeg tipa Covida-19 pacijenti boluju petog dana, može se ranije intervenirati i pratiti razina kisika i šećera u krvi i osigurati im pravilnu hidraciju – rekla je liječnica Claire Steves.

Osim kašlja, vrućice i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi Covida-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah.

Također, neki su razvili blage simptome nalik gripi ili osipu, a drugi su imali teške simptome ili umrli.

Studija je objavljena 16. juna, ali je nisu recenzirali neovisni naučnici. U studiji se opisuje šest tipova bolesti:

1. Simptomi “nalik gripi”, ali bez temperature: glavobolja, gubitak mirisa, bolovi u mišićima i prsima, kašalj, grlobolja.

2. Simptomi “nalik gripi” s temperaturom: glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, grlobolja, promuklost, gubitak apetita.

3. Gastrointestinalni simptomi: glavobolja, gubitak mirisa i apetita, proljev, grlobolja, bol u prsima, izostanak kašlja.

4. Teški simptomi nivoa 1: glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, temperatura, promuklost, bol u prsima, iscrpljenost.

5. Teški simptomi nivoa 2: glavobolja, gubitak mirisa i apetita, kašalj, vrućica, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost.

6. Teški simptomi nivoa 3, abdominalni i respiratorni: glavobolja, gubitak mirisa i apetita, kašalj, temperatura, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost, kratak dah, proljev i bolovi u trbuhu.

Pacijenti s teškim simptomima iz posljednja tri tipa će vjerojatno morati u bolnicu i na respiratore, kažu naučnici, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh