Nauka

Njemački naučnici na korak od lijeka protiv korone: Riječ je o principu pasivne imunizacije; šta to znači

Nemački lekari postigli su veliki uspjeh u potrazi za ljiekom protiv koronavirusa

Koronavirus - Srbijadanas.com

Nemački lekari postigli su veliki uspjeh u potrazi za ljiekom protiv koronavirusa, pošto su uspeli da dokažu postojanje antitijela koja spriječavaju prodor virusa u ćelije, piše “Tanjug”.

“To je jasan napredak koji pokazuje da se nalazimo na pravom putu ka razvoju lijeka protiv kovid-19”, objasnio je Luka Cicin-Sain sa “Helmholc centra za istraživanje infekcija” u Braunšvajgu.

List “Braunšvajger cajtung” navodi da su Cicin-Sain i njegov tim analizirali 6.000 različitih vještački napravljenih ljudskih antitijela.

Tom prilikom su pronašli više od 750 antitijela koja se “kače” na korona virus, što je preduslov za uspješnu borbu protiv njega.

Sada će se testirati djelotvornost antitijela.

Cilj naučnika je da pronađu lijek kojim bi teško oboljeli korona pacijenti mogli biti akutno liječeni.

“Princip na kojem radimo je takozvana pasivna imunizacija”, objasnio je Štefan Dibel sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu.

Potraga za najboljim kandidatom antitijela za kasniji lijek treba da se nastavi do sredine juna, rekao je Tomas Širman iz biotehnološke kompanije “Jumab”, koja je uključena u ovaj projekat.

Cilj naučnika je da do jeseni prvi pacijenti sa kovidom mogu biti liječeni njihovim lijekom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh