Nauka

Naučnici “korak bliže” da prahistorijske mamute vrate u život!

Populacija vunastih mamuta izumrla je prije više od 4.000 godina, ali prahistorijski giganti uskoro bi mogli da se vrate i žive baš kao u vijeme ledenog doba.

Mamut - Konkursiregiona.net

Japanski naučnici tvrde kako su napravili “značajan korak” u vraćanju izumrlih vrsta u život, nakon što su u ćelije miša transplantirali ćelije izuzete iz leša mamuta, gdje su kasnije zabilježene pozitivne biološke aktivnosti.

Ćelije su izuzete iz 28.000 godina starih mimificiranih ostataka vunastog mamuta, nazvanog Yuka, koji je pronađen u Sibiru 2010. godine. Životinja, koja je u vrijeme smrti imala oko sedam godina, jedna je od najbolje očivanih mamuta poznatih nauci.

Tim naučnika izvadio je uzorke tkiva iz koštane srži i mišića životinje, koji su opisani kao “dobro očuvani”.

Tada su počeli da traže ostatke ćelija. Iz uzorka mišića ukupno je sakupljeno 88 jezgri slučnih struktura. Te strukture su potom ubrizgane u ćeliju jajnika miša, koja se može podvrgnuti genetičkoj podjeli kako bi se formirala jajna ćelija, piše “Faktor“.

Naučnici su također otkrili i moguće znakove popravka oštećene DNK mamuta.

“Ovi rezultati pokazuju da dio jezgre mamutovih ćelija posjeduje potencijal za rekonstrukciju”, objasnili su naučnici u radu koji je objavljen u časopisu “Nature”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh