Nauka

Kinezi bi mogli da žive tri godine duže ako poprave kvalitet vazduha

Ako poprave kvalitet vazduha koji udišu, Kinezi bi mogli da žive u prosjeku, tri godine duže, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kina - Nationalgeographic.rs

Kina je obećala da će smanjiti uticaj zagađenog vazduha i vode na zdravlje do 2030. godine, pa bi prosječni životni vijek mogao da se poveća na 79 godina, piše “National geographic“.

Stručnjaci tvrde da Kina napreduje u borbi protiv zagađenog vazduha.

Prema zvaničnim podacima, poboljšanja kvaliteta vazduha u proteklih pet godina zabilježena su u Tjencinu, na sjeveru Kine, poznatom po smogu.

Tamo bi prosječni životni vijek za 13 miliona stanovnika mogao da bude produžen za jednu i po godinu.

Prosječnu koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5 Kina je prošle godine smanjila na 39 mikrograma po metru kubnom, što je za 9,3 posto manje u odnosu na 2017. godinu.

Međutim, prosječno zagađenje vazduha i dalje je znatno iznad kineskog standarda od 35 mikrograma po metru kubnom.

SZO preporučuje svega deset mikrograma kao granicu podnošljivosti.

U sjevernim industrijskim područjima prosječne koncentracije zagađenosti vazduha mnogo su veće.

Grupa najvećih kineskih stručnjaka za zdravlje smatra da je zagađenost vode i vazduha jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Kini tokom sljedećih 20 godina, uz gojaznost, depresiju i Alchajmerovu bolest, navode agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh