Nauka

KAKO JE STIDLJIVOST JEDNOG DOKTORA IZUMJELA STETOSKOP

Jeste li ikada pomislili kako nas i stidljivost, a ne samo velike ambicije, mogu podstaći na stvaranje izuma koji su bili gotovo nezamislivi? Upravo to je bio slučaj kod jednog francuskog ljekara, po imenu Rene Lenek, koji je zaslužan za stvaranje poznatog medicinskog instrumenta — stetoskopa.

No image - Haber.ba

Sto godina prije tog izuma, ljekari su osluškivali otkucaje srca tako što bi prislonili glavu na grudi ili leđa kako muškaraca, tako i žena, a sve to da bi jasnije čuli puls i disanje. Doktor Lenek je bio previše stidljiv i nije ga oduševljavala ideja o tome da prisloni uho na grudi žena. Zbog stidljivosti je doktor Rene umalo i napustio svoju profesiju, koju je neizmjerno volio. Međutim, izgleda da je on bio taj kojem je predodređeno da postane izumitelj ovog medicinskog instrumenta, i dan-danas bitnog svim ljekarima, piše “Red info portal“.

Pitate se kako je Lenek došao do svog izuma? Jednog dana je, dok je posmatrao vrapca na najvišoj grani drveta, osluškivao zvuke njegovog kucanja kljunom i shvatio da se zvučne vibracije iz daljine prenose kroz čvrste predmete. Tako mu je sinula ideja o aparatu koji bi se koristio za osluškivanje. U početku je aparat bio od čvrstog drveta, a doktor Rene ga je od tada sa lakoćom stavljao na grudi i muškaraca i žena, osluškujući kroz njega otkucaje srca i rad pluća.

Stetoskop – Sedinfoportal.com

Kroz vrijeme se ovaj instrument sve više razvijao, da bi na kraju dobio svoj konačni oblik, kakav i danas poznajemo, a izum sa pravom nosi titulu jednog od najznačajnijih izuma nastalih u to vrijeme.

Pretraživač Google je 2016. godine obilježio 235 godina od stvaranja ovog instrumenta, kada je u čast doktora Renea Leneka i promijenio svoj logo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh