Nauka

Zašto grom ne ubija ribe ispod površine vode?

Nikada ne bi trebalo da koristite fen dok ste u kadi, jer električni šok može da vas ubije ubije. Šta se onda dešava sa ribama kada grom udari u vodenu povšinu? Zašto munje ne ubijaju sve životinje u moru?

Olujno nevrijeme - eZadar.hr

Jedan od razloga je taj što grom ne udara toliko često u mora i okeane. Godine 2014. žurnal Geophysical Research je objavio mapu koja pokazuje udare groma sakupljenih tokom pet godina od strane meteoroloških satelita. Mapa pokazuje da se udari groma dešavaju 10 puta više na kopnu nego na moru.

Ovo ima smisla zbog načina na koji se munja formira. Čvrsta zemlja upija sunčevu svjetlost i zagrijava se brže od vode. Ta toplota uzrokuje veću nestabilnost u atmosferi, što zauzvrat izaziva više oluja koje stvaraju munje.

Ipak, munja ponekad udari u vodu. Zašto onda ne ubija na hiljade riba? Fizika ima odgovor. Kao i metal, voda je dobar provodnik, tako da ohrabruje struju da putuje preko svoje površine, a ne da se širi ispod nje – na isti način Faradejev kavez štiti svoj sadržaj od opasnih šokova. Srećom, većina riba provodi svoje vrijeme pod vodom. Međutim, ljudi to ne rade, zbog čega bi odmah trebalo da izađete iz vode ako se oluja približava, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh