Mobiteli

Apple bi mogao da odloži iPhone 15 prodaju

Prema predviđanjima jednog analitičara, Apple bi zbog jednog problema u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju mogao da zabilježi prihode manje za 4,5 milijardi dolara.

iPhone 15 - twitter

Za oko mjesec i po, Apple bi trebalo da održi svoju najvažniju godišnju konferenciju, na kojoj će predstaviti nove iPhone modele, Apple Watch i možda još neki uređaj.

Najviše se, naravno, očekuje od dolazeće generacije kompanijinih telefona, koji su najveći generatori prihoda i profita kompanije, tako da se svaki potencijalni problem s iPhoneom može odraziti na situaciju na berzi i zaradu Applea.

Izgleda da će kompanija imati priličnih problema sa dva najjača modela nove generacije svojih telefona – iPhone 15 Pro i Pro Max. Kako ove nedjelje prenose tehnološki mediji, iz Applea su upozorili svoje dobavljače da postoje problemi s implementacijom novog proizvodnog procesa za pomenuta dva modela, što bi moglo da rezultira njihovim nestašicama nakon septembarskog predstavljanja. Problem se nalazi u proizvodnji ekrana, koji bi, u odnosu na aktuelnu verziju, trebalo da budu malo veći, a Apple to namjerava postigne smanjenjem okvira oko ekrana.

Prema osobama upoznatima sa situacijom, ekrani koje za Apple proizvodi LG Display nisu prošli testove pouzdanosti tokom proizvodnje.

Posebno je veliki problem s modelom 15 Pro Max, koji će, kako stvari stoje, ove godine moći veoma teško da se nabavi. To je veliki problem za Apple jer je poznato da su potrošači najaktivniji i najviše kupuju tokom posljednjeg tromjesečja, kada, izgleda, mnogi neće moći da kupe iPhone koji su planirali.

Nove verzije uređaja, koji će Tim Kuk predstaviti u prvoj polovini septembra, trebale bi da imaju jednu veliku izmjenu – USB-C slot za punjenje telefona, a očekujemo i klasične nadogradnje poput izdržljivije baterije i snažnijeg hardvera.

Prema analitičaru Vamsiju Mohanu iz Bank of America Global Researcha, odlaganje i kašnjenje novog iPhonea mogli bi Apple da koštaju čak oko 4,5 milijardi dolara. Naime, do sada su tržišni analitičari predviđali da će u posljednja tri tromjesečja ove godine kompanija ostvariti prihode od 91,6 milijardi dolara, dok Mohan sada predviđa da će ti prihodi iznositi 87,1 milijardu dolara.

Iz kompanije Apple, naravno, nemaju nikakve komentare na tu situaciju. Zvanične informacije vjerovatno nećemo saznati prije druge ili treće nedjelje septembra, kada Kuk i Apple ekipa obično predstavljaju nove iPhone modele, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh