Mobiteli

Punjači postaju prošlost: Bakterije iz zraka stvaraju struju za pametne uređaje

Svaki vlasnik telefona, tableta i laptopa barem je jednom ostao s praznom baterijom i zbog nedostatka izvora energije bio spriječen koristiti svoj uređaj.

Punjači - Novonovo.info

Neugodne okolnosti neće se ponavljati ako se za njihovo napajanje koristi revolucionarni uređaj.

Riječ je o generatoru koji u stvaranju struje koristi bakterije iz zraka. Uskoro bi se mogao naći u funkciji snabdijevanja  prijenosnih uređaja električnom energijom. Jedna od najvažnijih pogodnosti jest potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korištenja, piše “Index“.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi tehnologiju pri obavljanju svoje funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

“Struju dobivamo iz zraka”, kaže inženjer i docent elektrotehnike Jun Yao na Univerzitetu Massachusetts. Do velikog otkrića došao je u saradnji sa profesorom Derekom Lovleyjem.

Generator koristi film koji se mjeri nanometrima (veličina milijardu puta manja od metra). Riječ je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, bića koje proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u zraku.

“Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena”, objašnjava profesor Lovley.

Profesor Lovley ima iskustva na ovom području. On je prvi naučnik koji je izolirao bakterije iz pijeska rijeke Potomac koja teče kroz Washington. Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele poboljšati njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jest korištenje Air-gena za snabdijevanje strujom pametnih satova i fitness narukvica. Ako uspiju u svojoj namjeri, pokušat će osposobiti uređaj za punjenje mobilnih telefona i tako eliminisati potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste periodično.

Baterije u mobilnim telefonima postaju sve izdržljivije, ali je njihova eliminacija iz upotrebe donijet će golemu korist. Nanoelektronika još uvijek nema široku primjenu u elektronskoj industriji, ali su profesori sa Univerziteta Massachusetts jako ambiciozni.

“Krajnji je cilj napraviti velike sisteme za proizvodnju struje“, kaže profesor Lovley i dodaje da se električna energija može dobiti i iz boja za zidove ili samostalnih generatora na zrak koji isporučuju struju, iako nisu dio električne mreže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh