Mobiteli

Da li će srce biti nova šifra za telefone

Da li Vam je nekada palo na pamet da bi tehnološkia otkrića mogla da dostignu nivo koji podrazumijeva da skeniranje srca zamijeni poznate metode prepoznavanja i otključavanja uređaja?

Mobitel - Redinfoportal.com

Prema novim istraživanjima, naše srce će uskoro moći da zamijeni lozinke i otiske prstiju kao metode za prepoznavanje. Naime, naučnici su otkrili sistem koji za 8 sekundi može da skenira cijelo srce i da ga onda uvijek prepoznaje. Ovaj moderan mehanizam bilježi oblik i veličinu srca, kao i njegove pokrete. Naučnici kažu da se ovaj princip može primijeniti i na ‘pametne’ telefone i skenere na aerodromima za identifikaciju na 30 metara.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Bufalu su razvili kompjuterski bezbednosni sistem koji koristi dimenzije srca pri prepoznavanju osoba.

Vinijao Šu, asistent na Fakultetu inženjerskih i primjenjenih nauka u Bufalu, kaže da je njihov cilj bio da se koristi inovativna kompjuterska tehnologija radi veće privatnosti i da do sad nisu otkrivene dvije osobe sa istim srcem. Oblik srca se mijenja jedino ako dođe do ozbiljnijeg oboljenja.

Biometrijski sistem srca se koristi više od decenije, a oslanja se na elektrode koje mjere puls. Međutim, ovo je prvi put da su stručnjaci iskoristili osobine samog srca za utvrđivanje identiteta.

Ovaj sistem koristi Dopler radar niskog nivoa koji određuje dimenzije srca, gdje se ono neprekidno posmatra kako bi se osiguralo da niko drugi ne pristupi uređaju. Ne sadrži povezan uređaj, tako da korisnici ne moraju da se uloguju kako bi bili identifikovani. Radar može brzo sakupiti podatke o nekoj osobi i sa udaljenosti, preko mikrotalasnih senzora, te naučnici imaju tačnu predstavu o obliku srca i načinu pulsa.

Da li ima opasnosti po srce? Istraživači kažu da je jačina signala dosta manja od jačine Wi-Fi signala i da, stoga, nema opasnosti po zdravlje. Čitač ima snagu od 5 milivata, što je 100 puta manje nego zračenje koje emituju pametni telefoni.

Naučnici planiraju da unaprede ovaj metod i nadaju se da će da smanjiti do veličine koja može da stane u ugao tastature računara, pošto trenutno nije praktičan zbog svoje veličine. Takođe, moraju se riješiti i još neki detalji u vezi sa privatnošću i sigurnošću. Postavlja se i pitanje da li će sistem moći da prepozna korisnika ako bude imao neko srčano oboljenje.

Naposljetku, za ovu tehnologiju se nikako ne može reći da nije zanimljiva i upotrebljiva, a vidjet će se da li će se upotrebljavati u budućnosti, prenosi “Red info portal“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh