Mobiteli

Tim Cook priznao: Visoke cijene iPhone-a krive za pad prodaje

Prvi čovjek Aplea Tim Cook prvi put je priznao da su visoke cijene djelimično odgovorne za pad prodaje IPhone-a.

Tim-Cook-BI

Prilikom predstavljanja poslovnih rezultata u utorak, Cook je kazao da nagli rast cijena iPhonea u posljednjih nekoliko godina ima veze sa “tromim” Appleovim ciframa.

Apple je u prošlom fiskalnom kvartalu ostvario promet od 84,3 milijarde dolara (73,7 milijardi eura), što predstavlja pad od pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Što je još gore, gledajući samo prodaju iPhonea, prihodi su se smanjili za čak 15 posto. U rezultat su uključene i važne brojke o prodaji ostvarenoj za vrijeme Božića.

Kao rezultat toga, Cook je najavio da će Apple smanjiti cijene za svoj iPhone u pojedinim zemljama.

Međutim, Cook grešku vidi manje u svojoj strategiji a više u negativnim valutnim efektima, koji su pokrenuti trenutnom snagom dolara. Kao primjer, on se poziva na tursku liru, koja je u protekloj godini ostvarila pad od 33 posto. Ovo je, naravno, veoma loše za prodaju iPhone uređaja u takvim zemljama.

Početkom januara, Apple je počeo da apsorbuje valutne efekte u nekim zemljama kako bi osigurao da cijene ostanu stabilne najmanje u odnosu na prethodnu godinu.

Za sada, međutim, Cook nije želeo da otkrije u kojim regionima bi to trebalo da ima bilo kakav efekat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh